Allt i ett är alltid rätt

En plåt kan fyllas med en massa gott och bli en hel middag. Du sparar både tid och disk och blir proppmätt på kuppen. Plåtmat är helt enkelt prima mat.

ANNONS
|

Det finns stunder när det känns som om köket inte räcker till. Då varenda kvadratcentimeter upplevs som fullbelamrad innan man ens börjat hacka, riva och mala. Eller också är kastrullerna i diskmaskinen och kärlen på vift, och man får bara inte ihop logistiken.

Det är – bland annat – i precis de lägena som plåtmat är den optimala lösningen. Det vill säga all mat hamnar i samma form, långpanna eller plåt. Det funkar både med fågel, fisk och mittemellan.

När du komponerar din plåtmat bör du se det som ett helhetsupplägg. Tänk så här, på ett ungefär: Protein plus bukfylla plus smak. Vitsen är att måltiden kan stå för sig själv och att du egentligen inte ska behöva några tillbehör utöver det som ligger på själva ugnsformen.

ANNONS

Kanske har du några laxbitar eller kycklingklubbor som ligger och tar plats i frysen? Är det dessutom läge att rensa i grönsakslådan och rädda lite trötta rester?

Häv över hela tjottablängen på plåten när ugnen ändå är varm, krydda efter fantasi och förmåga och vänta någon halvtimme eller två – sedan är middagen garanterat i hamn. Vissa råvaror kan dock behöva tillagas längre än andra, så lite sunt förnuft kommer väl till pass. Du vill varken ha en snustorr fiskbit eller råa potatisar. Skjutsa in lite undan för undan, beroende på vad som vankas.

Och medan ugnen gör jobbet kan du passa på att slänga in en tvätt eller röja i resten av köket. Det är också en gyllene chans att låta barnen få vara med och laga mat. Vem som helst kan nämligen blanda runt godsaker på en plåt, och småfolk kanske till och med kan få vara med och bestämma vad som ska hamna på kvällens middagstallrikar.

För som tur är platsar det mesta på en plåt.

Recept

Kycklingklubbor med citron, ugnsgrönt och rostad vitlök

4 portioner, 1 timme

Kyckling i ugn är alltid en lättlagad hit. Särskilt när allt är på en och samma plåt.

cirka 750 g delikatesspotatis, halverade

3 morötter, i bitar

1 fänkål, i klyftor

olivolja

färsk timjan, oregano eller rosmarin

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 nypa chiliflakes

3 schalottenlökar, skalade och halverade

1 vitlök, delad på mitten

1 röd paprika, urkärnad i bitar

4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben

1 citron

2 dl vitt vin (kan uteslutas)

12–15 körsbärstomater

Gör så här:

1. Häll potatis, morötter och fänkål i en långpanna. Ringla över olivolja, strö över örtkvistar, flingsalt, peppar och chiliflakes. Blanda väl. Rosta i ugnen i 180 grader på varmluft (200 grader i vanlig) i 20 minuter.

2. Tillsätt schalottenlök, vitlök och paprika och blanda runt.

3. Krydda kycklingen med salt och peppar. Lägg en citronskiva på varje kycklingdel och lite örtkvistar. Knyt om med snöre och fördela kycklingen ovanpå grönsakerna. Ringla över extra olivolja. Stick ner resten av citronen (om det blev något över). Stek i ytterligare 20 minuter.

4. Tillsätt vin och tomater. Stek i 20 minuter till, eller tills kycklingen är genomstekt och fått fin färg. Kläm ut vitlöksklyftorna ur skalet, blanda med resten och servera.

Tips! Testa att smula över fetaost mot slutet.

Chorizoplåt med majs, feta och oliver

4 portioner, 1 timme

En plåt laddad med massor av smak. Större korvar delas i bitar.

8 små chorizo eller andra goda små korvar

1 förpackning kikärtor, à cirka 400 g, avrunna

300 g delikatesspotatis, i halvor

2 röda paprikor, i bitar

2 färdigkokta majskolvar, i bitar

1 stor rödlök, i kvartar

2 kvistar rosmarin, alternativt 2 tsk torkad

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, rivna

1 citron

1 msk rökt paprikapulver

2 tsk torkad oregano

2 tsk malen spiskummin

salt

nymalen svartpeppar

1 dl kalamataoliver

150 g feta, i bitar

1 liten knippa bladpersilja, grovhackad

Gör så här:

1. Lägg korvarna på en plåt eller långpanna. Tillsätt kikärtor, potatis, paprika, majs, rödlök och rosmarin.

2. Vispa ihop olivolja, vitlök och saften av halva citronen med paprikapulver, oregano, spiskummin, salt och peppar. Häll blandningen över grönsakerna och blanda väl. Täck med folie och stek i 180 grader varmluft (200 grader i vanlig) i 30 minuter.

3. Ta bort foliet. Tillsätt oliver och feta och blanda runt. Stek i ytterligare 20-30 minuter eller tills potatisen är klar och allt fått fin färg.

4. Strö över persilja och servera med resten av citronen i klyftor.

Ugnsbakad torsk med misosmör, bacon och broccolibönor

3 portioner, 30 minuter

Mumsig umamistinn fiskrätt med gott om grönt.

3 bitar ryggfilé av torsk, à cirka 150 g, MSC-märkt

2 msk misopasta, finns i asiatiska butiker eller välsorterade livsmedelsaffärer

50 g smör, rumsvarmt

1 msk sesamfrön

1 lime

nymalen svartpeppar

1 msk japansk soja + 2 tsk

1 msk sesamolja

3 skivor bacon eller pancetta

1 broccolihuvud, i buketter

250 g sojabönor

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

2 dl vitt vin eller vatten

1 nypa chiliflakes

1 tsk socker

Gör så här:

1. Torka av torsken.

2. Rör ihop miso med smör, sesamfrön, rivet limeskal och peppar.

3. Blanda 1 matsked soja och sesamolja och pensla torsken runtom. Bred misosmöret ovanpå och linda en skiva bacon runt varje bit.

4. Sprid ut broccoli, sojabönor och vitlök i en liten långpanna eller plåt med kanter. Fördela torsken ovanpå.

5. Blanda vin, pressad lime, chiliflakes, socker och 2 teskedar soja. Blanda väl tills sockret löst sig. Häll över plåten.

6. Baka i 180 grader varmluft i cirka 20 minuter eller tills torsken vitnat och skivar sig och grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Att dricka till

Les Lauzeraies (2724), 141 kronor.

Alkoholfritt: Leinz Eins Zwei Zero Rosé (19024), 69 kronor.

ANNONS