Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Maria är alltid beredd att ta den perfekta bilden

Vägen till yrkesfotograf var både krokig och lång. Men med facit i hand var den självklar. För två år sedan gjorde Maria slag i saken, släppte lärarplanerna och startade eget. – Det kändes helt rätt och jag bestämde mig för att våga ta steget.

HP GRATTAR…Maria Berg, fotograf och egen företagare, som fyller 40 år den 8 december.

Läraryrket placerades därmed på hyllan och kameran blev hennes nya arbetsredskap. Då hade hon i många år fotograferat av rent och skärt intresse. Mest natur och blommor men också människor.

Maria, som är uppvuxen i Helsingborg, pluggade i Lund och Uppsala, och fortsatte efter det att läsa etnobotanik. Första lärarjobbet blev några mil norr om Östersund. En fin vinterort men ack så mörk.

–  Våren kom ju aldrig. Till slut, på två veckor hände allt, och plötsligt var det sommar.

Att hamna så långt upp i Sverige var en upplevelse, något hon inte vill vara utan. Men det hade sina sidor. Det bästa var att hon träffade kärleken, Henrik, Halmstadkillen som jobbade med programmering i Östersund och som hon sedermera gifte sig med. Det sämsta var klimatet.

– I Skåne blommar ju faktiskt vintergäcken redan i januari, och det var ljust även vintertid. Jag vill ha årstidsskiftningarna.

När hon sedan blev gravid såg hon ingen anledning att stanna kvar, så paret blev Halmstadbor. Henrik hade såväl föräldrar som släkt i Halmstad, och Maria fick inte bara egen familj, utan närmare till sin släkt i Skåne.

De hamnade på Fyllinge till att börja med. För fyra år sedan flyttade de till Getinge.

Fotograferandet som fick så stor betydelse i hennes liv skyller hon faktiskt på bloggen, trots att hon ända sedan barnsben tagit bilder. Men på bloggen la hon ut sina bilder, deltog också i olika fototeman där en bild skulle publiceras om dagen. Hon gick också med i både Halmstads-, och Varbergs fotoklubb, och gick olika fotokurser för att lära sig mer.

Det blev fler teman och ännu flera foton. Allt, och Maria menar allt, fotograferades. En regndroppe, en lampa, ett fladdrande löv, ett ansikte, ett stolsben, en fågel eller känslouttryck blev några av motiven beroende på tema.

– Det gällde att vara kreativ. Jag gick med kameran i handen varenda dag.

Marias arbetsredskap är en Canon 60D. Det är ingen proffskamera, menar hon, men tillräcklig för att ta bra bilder.

– En avancerad kamera är inte avgörande för en bra bild. Det är processen, att skapa den rätta stämningen som gör ett foto bra.

För snart fem år sedan blev fotograferandet en daglig sysselsättning och för två år sedan blev hon sin egen. Hon stortrivs. Och intresset att fotografera tycks bara locka fler. Inte minst då man inte behöver så avancerade kameror för att ta bra foton. Det räcker med en systemkamera.

– Det viktigaste är att lära sig använda tekniken.

– Det är fantastiskt kul att skapa med bilder, men tidskrävande.

Pedagogiken har hon stor användning för när hon håller egna kurser. Även kunskaperna i botanik. Under utbildningen åkte Maria till Indien och Tanzania för projektarbete där olika medicinalväxter studerades. Så småningom blev det en sväng till Nya Zeeland där hon fortsatte inventera växter, med kameran så klart.

Maria har vunnit två fototävlingar, ett fotomaraton på internet i kategorin ”rörelse”. Den andra var en tävling som i år arrangerades av Öppna trädgårdar.

– Syftet var att plåta blommor, men så råkade min yngsta Ina-Viola hamna på en bild. Den blev så bra att jag lämnade in den. Den bilden blir nu nästa års reklamfoto för Öppna trädgårdar där självklart min trädgård också är öppen för besökare.