Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emil Morin och Malin Martinsson på Sportringen i centrala Halmstad vet hur man gör löprundorna roligare.

Malin och Emil tipsar: Hitta glädjen i Halmstads löpspår

Golfarna gör det. Skidåkarna likaså. Men för motionerande löpare har det inte alltid varit självklart att investera i utrustningen. Därför ger nu Malin och Emil på Sportringen i Halmstad sina bästa tips på hur man med rätt kläder och skor kan nå bättre resultat – och ha roligare.

– Det finns inget mer peppande än när en kund kommer in och säger att han eller hon förbättrat sin tid i spåren. För några veckor sedan hade jag en ganska van löpare här som förbättrat sin kilometertid med 20 sekunder efter att vi plockat fram nya skor till honom, säger Emil Morin, skoansvarig på Sportringen.

Läs mer om Halmstads trendigaste sportbutik

Emil och Malin springer gärna in på lagret för att hitta rätt storlekar.
Emil och Malin springer gärna in på lagret för att hitta rätt storlekar.

Ovan är ett exempel på vad som ger Emil Morin och Malin Martinsson på Sportringen i centrala Halmstad drivkraften att fortsätta inspirera stadens invånare till stordåd i motionsspåren. Genom flera utbildningar och mångårig erfarenhet av att arbeta i sportbutiker har de också materialkunskaperna som krävs för att hjälpa Halmstads motionärer att ta nästa steg.

– Löpning är stort i dag och vi får ofta hjälpa personer att hitta ett helt kit. Det är många som sprungit en del men som använt fel grejer. Vi vill jättegärna hjälpa dem att få ut mer av sina löprundor, förklarar Malin Martinsson, konfektionsansvarig på Sportringen.

Tips 1: Män i tights

– De män som väl provat tights fortsätter med det. Det är jätteskönt, förhindrar skav mellan låren och andningsfunktionen är så mycket bättre. Det finns även fodrade varianter som värmer när det blir lite bitigare väder här på kusten. Och numera har de flesta tightsen små smidiga fickor med dragkedja för till exempel nycklar, säger Malin.

Tips 2: Vikten av rätt sportbehå

– Många kvinnor tänker att de inte behöver en sportbehå eftersom de inte har så stora bröst. Men även om man har mindre bröst så hoppar de mer än vad man tror, och det finns en stor risk att brösten tänjs ut. Därför är det viktigt att ha en sportbehå med högt stöd som sitter tight. En bra sportbehå minskar bröströrelserna med upp till 70 procent, förklarar Malin Martinsson.

Tips 3: Lys upp i spåren – med färg

– Just nu ser vi mycket neon eller dova pastellfärger i löparspåren. Det kan nog kännas lite roligare att ta sig ut med färgglada kläder – och så syns man bättre i höstmörkret. Männens tights är däremot svarta, men upptill ser vi allt mer färg även på männen.

Tips 4: Lager på lager-principen

– Kläder som andas är hur viktigt som helst. Tänk gärna i tre lager. Lager 1 är det du har närmast kroppen, ett underställ som släpper igenom fukten. Lager 2 är till exempel en tröja eller fodrade tights. Och som lager 3 är en vattenavvisande vindjacka ett bra val. Det ska kännas lätt och smidigt att röra sig.

Tips 5: Underkläder för träning

– Konstigt nog är det många som missar att även kläderna närmast kroppen måste andas och släppa igenom fukten, det är jätteviktigt. Varför ha på sig löpartights om man har ett par svettiga och fuktiga bomullskalsonger under?

Malin Martinsson, konfektionsansvarig på Sportringen Halmstad City.
Malin Martinsson, konfektionsansvarig på Sportringen Halmstad City.

Tips 6: Tvättmedel för sportkläder

– Det finns faktiskt tvättmedel anpassade för den här typen av kläder och det är extra viktigt att följa tvättråden när det gäller träningskläder, det tror jag många har missat. Kläderna riskerar annars bli noppriga och lukta illa med tiden. Så om man vill bevara kvalitén, formen och neutralisera lukten så är det ett väldigt bra tips. Använd gärna tvättpåse också.

Tips 7: Rätt strumpor

– Med vanliga bomullsstrumpor ökar friktionen mot hälkappan och det gör att skorna efter ett tag kan gå sönder. Så vill man slippa onödigt skav och samtidigt få längre hållbarhet på sin sko så bör man verkligen tänka på att investera i ett gäng funktionsstrumpor, berättar Emil Morin.

Tips 8: Skippa armhållare för mobilen

– Armhållarna för mobiltelefoner kan av många upplevas som obekväma och lite klumpiga. Därför tycker vi att fler borde upptäcka elastiska sportbälten. Då hamnar mobilen tight inpå kroppen utan att studsa, och den är inte i vägen. Vill man dessutom ta nästa steg i sin löpning bör man fundera på att investera i en pulsklocka.

Tips 9: Välj rätt sko

Emil Morin hjälper gärna till att hitta rätt drop på löparskorna.
Emil Morin hjälper gärna till att hitta rätt drop på löparskorna.

– Det kanske låter lite tvärtemot hur det borde vara men en ovan löpare behöver oftast köpa en dyrare sko, för har man ett sämre löpsteg behövs mer dämpning. Så när jag gör en inledande behovsanalys tittar jag bland annat på belastningen och om man tenderar att falla inåt, förklarar Emil och fortsätter:

– Sett till sulorna och drop-skillnaden så har dagens skor en helt annan uppbyggnad än de hade för tio år sedan. Utvecklingen går snabbt framåt och det blir verkligen en otrolig skillnad med superlätta väldämpade skor.