Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Huvudrollsinnehavare. Elton och Alice är ständiga huvudrollsinnehavare i mamma Malins blogg som hon ägnar flera timmar per natt åt.

Malin Birgersson är finalist i bloggtävling

Om matsituationer som följs av sanering, barn som försvinner på Maxi och lyxen att få gå på toa själv. När Malin Birgersson bloggar om familjelivet gör hon det med glimten i ögat. –  Att vara förälder är fantastiskt, men jobbigt också, och det är okej att känna så, säger hon.

Det råder vinterkyla för nybörjare när jag parkerar utanför familjen Birgerssons villa i Mellbystrand. På ett bord utanför står ett välbekant ansikte med ett brett grin i sitt orange ansikte. En tand saknas och Herr Pumpa ser mer snäll än skräckinjagande ut men som Malin senare i intervjun påpekar med ett skratt – ”Vi gjorde i alla fall en”.

I köket tar Malin emot med en förväntansfull dotter vid sin sida. Alice berättar stolt att pappa gjort kladdkaka och viskar i mitt öra att det sitter en spindel på, men jag ska inte vara rädd för den är bara låtsas.

Innanför dessa fyra väggar produceras det mesta av Malins blogg, eller meekatt som hon kallar sig på nätet, ”För sån é jag! - en (h)ärligare blogg? Det görs företrädesvis nattetid när såväl barnen som maken sover sedan länge.

På bloggen skriver Malin på ett ärligt och personligt sätt om hur det är att vara tvåbarnsmamma. Enda kryddan, som hon använder rikligt av, är humorn.

– När jag var gravid med Alice läste jag i tidningar och på bloggar om hur fantastiskt det är att vara förälder och om hur familjelivet skulle vara. Men jag saknade en ärlig bild, säger hon som förklaring till varför hon för snart två år sedan valde att börja blogga.

För livet som småbarnsförälder är inte alltid en dans på rosor, menar hon. Vardagen är full av små och stora bekymmer och det är inte roligt hela tiden.

– En del reagerar på det jag skriver och tolkar det som att jag inte älskar mina barn. Men det är ju inte så jag menar. Jag älskar alltid mina barn, men ibland hatar jag att vara mamma, så är det bara, säger hon och tillägger:

– Jag tycker att det är viktigt att visa hela bilden. Det är fantastiskt stort att vara förälder men det är jobbigt också och det måste man få tycka. Det är viktigt att kunna ha självdistans, att få in humorn i vardagen och kunna skratta åt sig själv.

Under hösten har hennes blogg blivit väldigt uppmärksammad sedan hon av läsare nominerats till Mamas tävling Årets bloggmama. Av alla hundratals nominerade valdes 20 ut som läsarna kunde rösta på.

– Jag blev jätteöverraskad när jag såg på deras hemsida att jag var en av de fem som gått vidare, berättar Malin.

Hon slog bland annat ut kändismamman Laila Bagge på vägen, men har fortfarande bland annat Magdalena Graaf att tampas mot.

I dag följer 20 000 Malins blogg varje vecka. Helt otroligt, tycker hon själv.

– Många skriver och tackar och berättar att de lyckas ta sig igenom dagen tack vare min blogg. En mamma som hade en förlossningsdepression skrev att jag räddat henne för att hon fått energi genom att gå in och läsa min blogg och skratta lite varje dag. Det är ju helt otroligt. Det är ju bara lilla jag, säger Malin och ler.

De allra flesta kommentarer hon får är positiva, uppmuntrande och igenkännande. Men ibland kommer det nålstick från föräldrar som inte alls håller med. Mammamaffian, kallar Malin dem, och lägger ibland ut deras inlägg på bloggen till allmän beskådan.

– Mammamaffian är de som gärna rackar ner på andra, kritiserar och ger andra dåligt samvete. Vi mammor är så dåliga på att stötta varandra och hålla varandra om ryggen och det tycker jag är jättesynd, säger Malin och fortsätter:

– Som förälder har man ständigt dåligt samvete. Vi har mycket krav på oss och det verkar som att många har svårt för att sänka garden även inför sina vänner.

Själv erkänner hon utan omsvep att barnen ibland får mat från en välkänd hamburgerkedja för att det är skönt att slippa stå vid spisen, att ett besök på en lekplats ibland är ett sätt att själv slippa leka med sina barn, att det fikas på socker i olika former även mitt i veckan och att hon gärna tar ett glas vin en helt vanlig onsdag.

– För sån é jag, säger hon och skrattar.