Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skåne nästa. I går blev det officiellt: Drottlegendaren Magnus Andersson lämnar Hästö och blir ny tränare för HK Malmö från och med nästa säsong. Samma Malmö som i kväll möter Drott.

Magnus Andersson klar för HK Malmö

Nu är det klart, Magnus Andersson blir ny tränare i HK Malmö. Drottprofilen lämnar Hästö och efterträder Jan ”Proppen” Karlsson. Och när just Drott och Malmö möts i kväll håller Andersson – på Malmö!

På en presskonferens i Baltiska hallen i Malmö presenterades 46–årige Andersson som Malmös näste tränare. Men han tar över först den 1 juni.

– Jag övervägde att stanna i Hästö även nästa säsong, det gjorde jag absolut. Jag har det fantastiskt bra där och det har varit en rolig tid, men att pendla till Karlskrona från Halmstad är ingen lek.

– Nu tar jag ett kliv upp och jag hoppas att jag kommer ha lika roligt i Malmö, säger Andersson.

Varför blev det Malmö?

– Nummer ett var att det fanns ett ledigt jobb där. Nummer två var att det var i närregionen, Malmö är pendlingsavstånd från Halmstad.

Kontraktet som Magnus Andersson har skrivit på är på ett plus två år.

– Tanken är att jag ska känna mig för lite och se om det går bra att pendla eller om det är läge att lämna Halmstad och flytta ner till Malmö.

Hur många andra anbud hade du?

– Jag hade konkreta bud från flera håll, både från när och fjärran, där ibland elitserieklubbar. Jag funderade på om man skulle vara kvar i Sverige eller sticka till utlandet, men konjunkturen är tuff. Spanien är slut, i Frankrike bör man kunna språket och i Tyskland finns det inte lika mycket att välja på längre. Sverige är på gång och det har varit otroligt inspirerande i Hästö, det blir sorgligt att lämna, berättar Andersson som har tagit Karlskronaklubben från botten till mitten av tabellen på kort tid.

Vad har du för ambitioner med Malmö?

– Det är så tidigt att säga. De hade målsättningen att ta SM-guld 2013, men det ser ju ut att bli svårt. Vi får se vilken trupp vi har nästa år, men SM-guld känns inte rimligt däremot slutspel och sen får man ta det därifrån.

Magnus Andersson, som är en av Drotts historiskt största spelare och även kan stoltsera med bland annat två VM-guld och tre EM-guld, inledde sin tränarkarriär i Drott där klubben blev svenska mästare. Utöver Hästö har han tidigare tränat FC Köpenhamn, Österrikes landslag samt AG Köpenhamn.

Tabellfemman Drott och elvan Malmö stöter på varandra i Halmstad arena i kväll och om Magnus Andersson får välja så vinner:

– Malmö. De behöver poängen mer än Drott så jag hoppas på Malmö, även om mitt hjärta finns hos Drott.

Drotts tränare Ulf Sivertsson får tillbaka Martin Bystedt och Viktor Hallén, som båda var sjuka mot Ystad senast (förlust 27-26). In i truppen går även Adam Lindblom. Sjuk har däremot Hasse Karlsson blivit och Michael Mattsson fortsätter gäckas av sin onda rygg.