Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det våras för HBK. Mitt i höstmörkret med superettan om hörnet ljusnar det för HBK, konstaterar klubbchefen Fredrik ”Fidde” Andersson och ordföranden Tony Karlsson efter den största vinsten sedan 2008 och positivt eget kapital igen.

Mångmiljonvinst för HBK ger hopp

Sportsligt ett fiasko, men ekonomiskt – succé! HP-sporten kan avslöja att samma år som Halmstads BK ramlar ner i superettan gör klubben den största vinsten sedan 2008, 5,5 miljoner kronor. Minst.

– Vi är i mål. Om det sedan blir med liten eller stor marginal vet vi naturligtvis ännu inte, konstaterar HBK-ordföranden Tony Karlsson lättad när fjolårets förlust och ett negativt kapital på 5‚3 miljoner nu har vänts till plus.

Klubbchefen Fredrik ”Fidde” Andersson nickar instämmande:

– Otroligt skönt! Tittar man på samtliga klubbar på vår nivå så är det inte många som kommer att kunna redovisa en vinst på drygt fem miljoner.

Det är några konkreta åtgärder som framför allt har förvandlat minus till plus.

+ Försäljningen av Joseph Baffo till Eintracht Braunschweig och Tim Erlandsson till Nottingham genererade drygt två miljoner kronor.

+ Lönesänkningar i kombination med uppsägning av kanslipersonal och besparingar på tio procent.

+ Laxacupen omsatte i år drygt tre miljoner kronor och gav en rejäl vinst.

+ Privatpersoner och företag nära klubben har tillsammans bidragit med stora belopp.

Därtill kommer den budgeterade sponsorförsäljningen på 15,5 miljoner att nås, trots att klubben medger att man hade spänt bågen högt.

Frågan är förstås; hur är det möjligt ett år som detta?

– Vi följer varje match ned på kronan, där inte minst Anders Klingmyr och Micke Kaller har gjort ett enormt arbete. Så den ekonomiska styrningen är bättre i dag – vi har helt enkelt mycket bättre kontroll.

– Och det arbetet påbörjades redan 2011 där ”städarbetet” av styrelsen med Göran Johansson var väldigt viktigt, påpekar HBK:s nuvarande ordförande.

– Så nu blickar vi framåt och kan, med pengar på banken igen, också agera med klokskap.

Men självfallet har det sportsliga misslyckandet också ett samband med den dåliga ekonomin. Utan pengar lyckades HBK aldrig att ersätta de 35 tappade målen av spelare som samtliga försvann som Bosman-spelare utan att klubben fick någon ersättning.

– Nej, vi jagade ju olika spelare, inte minst när King (Gyan) blev skadad, men fick inte ihop det. Men vi var ju bakbundna och var tvungna att bli av med spelare för att få in nya. För att gå i konkurs skulle naturligtvis ha varit ett värre alternativ än att ramla ner i superettan och var därför inget alternativ, poängterar Fidde.

– Det är samma sak med de utgående kontrakten. Vi försökte förlänga för att undvika den situation som nu uppstod när alltför många kontrakt löpte ut samtidigt. Men det kostar pengar – pengar som vi inte hade. säger klubbchefen.

Han kommer att sitta kvar. Liksom tränaren Janne Jönsson.

– Ja, varken Janne eller Fidde ska gå hem. Tvärtom ska de jobba hårdare än någonsin, säger Tony.

Men vad kunde ni ha gjort bättre?

– Det är naturligtvis mycket. Men de beslut som fattades då kändes rätt då. Sedan är det ju lätt att sitta med facit i handen.

– Min bedömning är fortfarande att truppen var tillräckligt bra för att komma tia, elva, tolva. Men det var mycket nytt. Jannes sätt att spela, alla nya spelare. Jag var med 1987 när vi ramlade ur. Då hade vi också en väldigt bra trupp, men fick inte heller ihop det, anser Fidde.

Det känns som att många klubbar har sprungit om er i scoutingverksamheten som var HBK:s adelsmärke. Djurgården plockade ju exempelvis flera spelare från lägre divisioner som direkt satte avtryck.

– Jag håller med. Där måste vi bli bättre igen. Både där och vad gäller akademin som har lyft sig, men där vi måste titta på hur andra klubbar gör när deras ungdomar snabbare acklimatiserar sig på en högre nivå, medger Tony.

– Men att lyfta fram unga, egna spelare är den väg som vi måste gå, samtidigt som vi vill ha rätt åldersstruktur och vill behålla några kulturbärare, inflikar Fidde.

HBK har börjat förbereda sig för ett liv i superettan – ett liv som bland annat innebär ett tapp på tio miljoner kronor i tv- och spelintäkter.

– Därför kan vi inte ha samma kostnadsmassa i superettan utan måste se över löner och andra kostnader. Men målet är att bibehålla ekonomin med en så bra trupp som möjligt. Då får vi hellre göra justeringar på annat håll.

– I år kommer vi att omsätta drygt 40 miljoner kronor. Det kommer naturligtvis att vara omöjligt nästa säsong, men ska vi bli en etablerad allsvensk klubb krävs minst 50 miljoner kronor i omsättning. Annars är du inte med.

En översyn har truppen har också inletts.

– Ja, vi har inlett förhandlingar med samtliga spelare eller deras agenter, men räknar väl med att några försvinner. Skillnaden mot i fjol är att då var det Bosman-spelare som klubbarna mest drog i – nu är det kontrakterade spelare som innebär intäkter och möjlighet till fullgoda ersättare, påpekar Fidde och nämner Fredrik Liverstam som den hetaste ihop med Eric Smith och Sead Haksabanovic.

Sponsormässigt har HBK också hamnat på efterkälken där exempelvis Elfsborg drar in 44 miljoner kronor mot HBK:s 15,5.

– Men det stora klivet i Borås gjordes ju med den nya arenan i kombination med Anders Svensson – ett paket som de skickligt bevarat och byggt vidare på. Vi får ingen Borås arena, men något bättre får vi ju och ingen relik från DDR, säger Karlsson.

Jodå, för även på arenafronten tycks det ljusna när tonläget, enligt Tony, har förändrats.

Det innebär också att det senaste förslaget med en ”låda” för restaurang och kanslier bakom den gamla läktaren nu är skrotat. I stället, mot att vissa kiosker och toaletter på sidorna spolas, blir det en glasfasad med kanslier på plan 2 och högst upp en restaurang samt en pub med ljusinsläpp rakt igenom, både mot planen och Nissan.

Från den tidiga morgonens dimma över Örjans vall är det plötsligt en fantastisk höstdag med blå himmel. Som en slags symbolik att efter regn kommer sol.

– Ja, de senaste dygnen har varit ett rent helvete. Så visst behövs en period att ladda om. Men när ”sorgearbetet” är över ska vi först samla styrelsen och ledarna runt laget. I januari träffar vi sedan ”stora” HBK – alltså alla 70-talet ledare och ideella personer som arbetar i klubben och därpå externa personer.

– För målet är att vi ska tillbaka i Allsvenskan direkt. Det finns inget annat, slår Tony fast.