Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Greppet direkt. Stojan Lukic är tvåa i allsvenskan både vad gäller räddningsprocent, flest räddningar och flest nollor. Och nu har målvaktsveteranen förlängt kontraktet med HBK.

Lukic mot en ny vår – och nytt kontrakt

Bara IFK Göteborgs John Alvbåge har en högre räddningsprocent. Och bara Otto Martler i Falkenbergs FF har gjort fler räddningar.… – Jag har nog aldrig varit bättre, säger Halmstads BK:s målvakt Stojan Lukic.

Han har svart på vitt på det.

77 i räddningsprocent – bättre än alla förutom Alvbåges 84.

96 räddningar – bättre än alla förutom Martlers 113.

Och sju nollor – bara Alvbåge är bättre med sina tolv.

– Jag såg det faktiskt bara i onsdags. Det var pappa som berättade det och själv tycker jag att det har gått riktigt, riktigt bra nästan hela året, säger Stojan som dock inte vill ta åt sig hela äran.

– Defensiven är ju inte bara jag utan hela försvaret där (Fredrik) Liverstam och MAK (Mohammed Ali Khan) är riktiga klippor att ha framför sig som mittbackar.

HBK må ligga pyrt till på kvalplats med tre poäng upp till Falkenbergs FF ovanför strecket och bara två ner till Örebro under nedflyttningsstrecket.

Men med 28 insläppta mål är det inte defensiven som har brustit. Det är lika många som Helsingborg har släppt in och bara två fler än mästarlaget Malmö FF och AIK.

– Krasst sett har vi gjort för lite mål – annars hade vi varit betydligt högre upp i tabellen om man exempelvis jämför med HIF.

– Det är tufft i försvaret att veta att nu får vi inte släppa in något mål om det ska bli poäng. Men nu har vi gjort fyra mål på de två senaste matcherna, två mot Trelleborg och två mot Örebro, så det känns som att vi är på rätt väg. Och träningen tjatas det också mycket om skjut, skjut, skjut!

I torsdags skrev den 35-årige målvaktsveteranen på kontraktet för ännu ett år i HBK.

– Jag tar ett år i taget, men just nu känns det både fysiskt och mentalt som att jag kan hålla på många år till och så länge jag känner att jag att jag utvecklas, har drivet och motivationen, så kör jag på.

Så kände Stojan det dock inte inledningsvis.

– Nä, jag var jäkligt missnöjd med de tre, fyra inledande matcherna och det var väl där som jag satte ribban och började träna ännu hårdare. Och nu känner jag att jag har blivit modigare i luftspelet och inte slår bort lika många bollar med fötterna.

En del i det har målvaktstränaren Håkan Svensson.

– Jag hade Håkan redan under tiden i Falkenberg och han lyckas uppenbarligen trycka på de rätta knapparna för vi fungerar väldigt bra ihop.

Stojan har valt att helt fokusera på fotbollen när läget är som det är och därför ligger han lågt med jobbet vid sidan om som personlig tränare.

– Jag kör lite kostrådgivning för det är inte så tidskrävande, bara några timmar i veckan.

Härnäst väntar Djurgården på Tele2 arena.

– Det är väl Djurgårdens sista chans att haka på i guldstriden så det blir tufft – speciellt på det snabba konstgräset där uppe. Men vi har ju en poäng att ta igen för den förlusten var riktigt sur, säger Stojan och avser det sena 2–3-målet på Örjans vall i våras efter en dubbel försvarstavla.

Lukic är inställd på nio tuffa matcher i slutet där varje poäng kan bli avgörande, men är ändå optimist.

– När vi fick kvala för två år sedan var det på 31 poäng. Men i år tror jag inte det kommer att krävas mer än 24–27 för att undvika det och det kan ju gå snabbt. Titta bara på Sundsvall som vann tre raka och lyfte. Och även om programmet ser tufft ut så är det på planen det ska avgöras – inte på pappret.