Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ljud sätter fart på fantasin

En vagn rullar in, lastad med ljud. Ann-Louise Liljedahl låter barn lyssna och fantisera, och HP var med på en session vid Aleskogens förskola.

Den lilla gula husvagnen påminner om en bikupa och på väggen står det ”Föreställning pågår – tack för att ni är tysta”. Inuti är vagnen klädd med vita tyger, vilket ger en tusen-och-en-natt-känsla, och det är som att krypa in i en varm koja.

– Var sover man? frågar Sven Thor, ett av föreskolebarnen.

Han och tre kompisar i sexårsåldern, en av deras pedagoger och HP:s utsände har tagit plats i Ann-Louise Liljedahls ljudvagn (fler får inte plats) som står parkerad utanför grinden, vid Aleskogens förskola.

Ann-Lousie förklarar att vi ska lyssna och gärna fantisera fritt kring ljuden. Vi får titta på ett dämpat ljusspel medan vi följer en serie ljud som för tankarna till en tidig morgon: en tupp galer (tydligen är vi ute på landet), en människa snarkar, tandborstning...

Barnen lyssnar och gissar lågmält vid vissa ljud, som en kisstråle i toalettstolen – något som väcker extra munterhet.

Ljuden pågår i sex minuter och efter en kort pratstund lämnar åhörarna vagnen. Det kommer snart fler barn från förskolan, alla ska få höra samma program.

– Det är en chans för barnen att bli medvetna om ljud, och att vi själva medverkar till det vi hör. När de sitter tysta och lyssnar kan de skapa egna bilder i huvudet, säger Ann-Louise.

Hon är en välkänd musiker i Halmstad som också har jobbat länge med ljud, och den senaste månaden har hon åkt runt till förskolor i Halmstads kommun och bjudit in barn i ljudvagnen.

– Det har gått över förväntan, barnen har ofta suttit knäpptysta och lyssnat. Det är bra att ha några barn åt gången, det hade varit svårare att fokusera med en hel grupp i ett rum.

Idén till projektet väcktes när Ann-Louise medverkade vid Bzzz! ljudkonstfestival vid Harp Art Lab i Harplinge förra sommaren. Hon hade precis köpt den lilla husvagnen av privata skäl, men insåg att hon även kunde använda den till föreställningar.

– Bzzz! handlade om bin och vagnen såg ut lite som en bikupa. Så dansaren Rickard Fredborg spelade in en dansfilm, jag skrev musiken och festivalbesökarna fick komma in, i omgångar. Det blev succé, vagnen var alltid fullsatt – om man kan säga så när det bara är fyra-fem platser, säger Ann-Louise med ett skratt.

Hon presenterade idén om förskolebesök och fick stöd från kulturförvaltningen i Halmstad och Region Halland.

– Dessutom har deltagarna i Dramalogen medverkat som bollplank.

Nu är föreskoleturnén över, och i sommar ska Ann-Louise ha offentliga föreställningar på Stadsbiblioteket i Halmstad och på Mjellby konstmuseum.

– I framtiden funderar jag på att utveckla vagnen, så att barnen får spela in egna ljud.