Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Livslängden skiljer sig mellan stad och landsbygd

En kvinna som föds i Hylte kan räkna med att bli drygt 84 år gammal. I Halmstad och Laholm blir kvinnorna i genomsnitt strax under 84 år.

Siffrorna över hallänningarnas livslängd skiljer sig något från övriga landet. Det är stora skillnader på medellivslängd i landets kommuner. Medan männen i Överkalix har en medellivslängd på ungefär 75 år väntas Danderydsmännen leva i nära 83 år, visar färsk statistik från Statens folkhälsoinstitut.

Kvinnor blir äldst i Danderyd, i Vaxholm och på Ekerö, omkring 86 år. I Vansbro och i Älvdalen är den förväntade livslängden ungefär 80 år för kvinnorna, alltså kortare än för männen i Danderyd.

Att livet är kortare i glesbygden kan bero på att fler lever i ekonomisk utsatthet och att ohälsotalen är höga. Männen har en hög självmordsfrekvens och dödligheten i skador är hög. Både bland kvinnor och män mår många fysiskt dåligt, alkoholkonsumtionen är hög och många lider av huvudvärk. Glesbygdsborna är dessutom sämre än den genomsnittlige svensken på att äta grönsaker och fler dör i hjärtinfarkt och diabetes, enligt Karin Melinder på Folkhälsoinstitutet, som forskat i skillnader i folkhälsa mellan olika typer av kommuner.

Däremot säger glesbygdsborna att de mår bra psykiskt.

- Det är helt klart så att man mår psykiskt bättre i glesbygden. Det kan ju bland annat bero på att de är mindre stressade. Dessutom tyder mycket på att den sociala samvaron är bättre i glesbygden och att sammanhållningen är bättre. Man gör lite fler saker tillsammans, säger Karin Melinder.

Förortskommunerna märker däremot ut sig genom att de har många höginkomsttagare och få låginkomsttagare. Ohälsotalen är låga och få är förtidspensionerade eller arbetslösa.