Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Lenas akvareller visas på fem utställningar samtidigt

När Lena skulle flytta, tog hon ateljén med sig. Sedan tre år står den ljusa friggeboden på Kärleken istället för i Kvibille.

Konstnären Lena Carlsson har mycket att berätta, när hon mejlar redaktionen för att informera om var hennes akvareller visas under påsken: ”Jag deltar med verk på fem utställningar”.

Hallandsposten stämmer träff med Halmstadkonstnären som tar emot i sin ateljé i radhusträdgården. Det lilla huset lyftes in med kranbil när Lena och hennes familj flyttade till Kärleken 2010.

– Jag var lite orolig när boden skulle över grannens glasade parti, säger Lena som arbetat flitigt i ateljén inför alla utställningarna.

I går öppnade ”Akvareller i vått & torrt” i Bastaskärs båthus i Grötvik.

Förra helgen var det vernissage på vårsalongen på Hallands konstmuseum, där Lena deltar med tre verk.

Under påskhelgen är hon också en av de medverkande konstnärerna på Galleri Bluelights utställning på Slottsmöllan, och hon har fått flera bilder antagna till en nationell akvarellsalong på Väsby konsthall i Upplands Väsby. Som om inte allt detta vore nog, är Lena uttagen till Nordiska akvarellsällskapets internetutställning.

– Det är jätteroligt att jag kommit med på tre jury- bedömda utställningar samtidigt, menar Lena som förenar konstnärskapet med jobb som bildlärare på högstadie- och gymnasienivå i Båstad.

Det är första gången Lena Carlsson ställer ut på vår- salongen, där juryn i år hade rekordmånga verk att välja mellan. 199 konstnärer hade lämnat in bidrag och tre av Lenas akvareller valdes ut.

– Det var roligt att se den stora blandningen av verk i olika tekniker, säger Lena som i en av målningarna använt stearin för att skapa effekter. På en annan har hon fördelat färgen med hjälp av ett kreditkort.

– Jag varierar mig, ibland tar jag färg direkt ur tuben. Akvarelltekniken tilltalar mig, för det är svårt att kontrollera färgen och slumpen spelar in.

På Galleri Bluelights samlingsutställning visar hon en svit bilder från Österlen, men på egna utställningen i Grötvik är motiven i första hand hämtade från hav och hamnar.

– Jag har ofta skissboken med mig ut och tar grundidéer med mig hem. Delar av dem använder jag sedan i mitt måleri, berättar Lena som tidigare suttit ute i naturen och målat men numera föredrar ateljén.

Till favoritplatserna hör stränderna i Särdal, Haverdal och Steninge men Lena trivs även i ruffiga miljöer som rivningsområden. Då har hon ofta kameran med istället för skissblocket.

Lena är född i Gällivare och flyttade till Halmstad med familjen som 7-åring 1969. Konsten har följt henne genom livet.

– Både min faster och min mamma målade så det blev naturligt för mig.

Till sommaren leder Lena två akvarellkurser i Haverdal, tillfällen då hon har nytta av sin pedagogiska erfarenhet som lärare.

– Bildämnet är viktigare än någonsin, eftersom människor möter så många bilder på internet, på tv, i telefonen. Det blir mycket att tolka och förstå.