Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Lasse Jacobsson stannar kvar i HBK

Han hade erbjudanden från många andra klubbar, däribland i Superettan. Men den före detta chefstränaren Lasse Jacobsson stannar i Halmstads BK - som talangutvecklare.

Det har gått drygt två månader sedan Jacobsson fick veta att han inte skulle få förlängt som HBK:s huvudtränare.

Direkt efter beskedet trodde han inte att han skulle vara kvar i klubben.

– Men då visste jag inte vad jag skulle göra. Nu har jag fått ett uppdrag som är en lika stor utmaning som att vara tränare. Och jag är så prestigelös att jag inte har några problem att fortsätta här även om jag inte längre är huvudtränare.

– Jag menar, visst var det trist det som hände och ingen var naturligtvis nöjd med resultatet. Men jag känner ingen bitterhet och det kunde ju ha gått riktigt åt helvete, vi kunde ha åkt ut. Nu klarade vi oss kvar, kom en plats högre och tog fler poäng än föregående säsong, trots att vi inte fick några jätteförstärkningar. Och inte minst – fem egna talanger fick göra allsvensk debut, påpekar Lasse.

Till en början ska han ansvara för den nya certifieringen av Tipselitklubbarna 2011 – en modell som har tagits fram av Hans Carell, Helsingborg, Åke Kallenberg, BP, Roger Gustafsson, IFK Göteborg, Claes Eriksson, Svenska fotbollförbundet samt Stefan Lundin, Svensk elitfotboll.

– Liknande modeller har funnits utomlands en längre tid, där man på ett enkelt sätt tydliggör klubbarnas status som talangutvecklare. Då blir det exempelvis lättare för en ung spelare att välja klubb när han ser hur hög poäng inom vissa områden och hur många stjärnor den har.

– Och där ska HBK då vara så bra att han väljer oss, förklarar Lasse.

Medan noll stjärnor (under 750 poäng) är bottennivå så är fem stjärnor det högsta man kan uppnå, men då krävs 2 000 poäng inom åtta olika områden;

Föreningens mål med ungdomsverksamheten 8–19 år (150 poäng).

Utbildningsplan för spelare 8–19 år (250).

Utbildningsnivå/utbildningsplan för ledare 8–19 år (250).

Planer och lokaler 8–19 år (90).

Föreningens skolsamverkan (80).

Föreningens samarbete med andra föreningar 8–19 år (70).

Rekrytering av spelare och ledare 8–19 år (110).

Dessa kan maximalt ge

1 000 poäng.

Den åttonde kategorin, sportsliga resultat av ungdomsverksamheten, har inget poängtak utan är avhängigt hur många av spelarna som tillhört klubben i åldern 12–19 år som har debuterat i elitsammanhang och på landslagsnivå.

– Det är en väldigt spännande uppgift och liknar det arbete som jag gjorde för förbundet tidigare. Samtidigt finns det ju ett tävlingsmoment i det hela som tilltalar mig – ju fler poäng, desto fler stjärnor och de kan man förbättra och uppgradera efterhand.

Den 1 juli kommer Sef till Halmstad för en första översyn, poängsättning och stjärnutdelning och då avslutas också den delen av Jacobssons uppdrag.

– Men vi ska så småningom sätta oss ner och diskutera framtiden. Jag trivs så bra i klubben att jag mycket väl kan tänka mig en fortsättning.

För HBK är långt ifrån en femstjärnig klubb i dag.

– Vi saknar en vision som sträcker sig från åtta år upp till A-laget. Du ska som liten knatte kunna identifiera dig med spelarna i A-laget, att även ungdomslagen ska spela samma slags fotboll som A-laget.

– I dag är verksamheten synkad från 8–16 år i stället för 19 år. Sedan kommer nästa steg upptill 21 år. Så där finns mycket att arbeta med.

– För samtidigt som Peps idéer ska in i hela verksamheten och neråt i åldrarna måste vi köra den nationella tränarutbildningen.

Och då är vi inne på Lasses efterträdare, spanjoren Pep Clotet Ruiz.

– Jag tycker att det är spännande och roligt att klubben nu ger Pep rätt förutsättningar när han valde att lämna Malmö. Mycket av ambitionen och tänket att spela attraktiv fotboll finns redan, men metoden att nå dit är annorlunda.

Själv ser Jacobsson fram emot sitt nya uppdrag när han nu flyttat en våning ner på Örjans vall:

– Ja, jag har förmånen att få fortsätta att jobba med fotbollen. Och nu har jag väl snart gjort det mesta, från division 6 till allsvenskan, från förbundsjobb till utbildning. Så allt har sin tjusning.