Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

”Den berömda mattan.” Länsstyrelsen säger nej till en försäljning av mattan från 1952, som sedan 20 år tillbaka legat undanstoppad i en skrubb.

Långaryds kyrka får inte sälja matta

Långaryds församling vill göra sig av med en gammal oanvänd matta, men länsstyrelsen säger nej. I ett långt brev överklagar nu församlingen beslutet.

Mattan inköptes från Märta Måås-Fjetterström AB i Båstad år 1952 av Långaryds församling för att placeras i koret i kyrkan. Mattan låg där tills kyrkan renoverades under åren 1993–1994. Efter renoveringen köptes en ny kormatta och den gamla har sedan dess legat ihoprullad.

- Det var någon som besökte en utställning där det fanns en förteckning över var Måås-Fjetterströms verk fanns och såg där Långaryds kyrka. Detta berättades för oss och på den vägen är det, säger Kyrkorådets ordförande Karina Johansson.

Långaryds församling ansökte i slutet av förra året till länsstyrelsen att enligt kulturminneslagen få sälja mattan, som under lång tid legat oanvänd. Nyligen beslutade länsstyrelsen att säga nej till en försäljning och Långaryds församling överklagar nu beslutet i ett långt brev.

Mattan har legat ihoprullad i nära tjugo år utan att någon har saknat den eller ens skänkt den en tanke, säger Petter Bäckman, kyrkvärd i Långaryds kyrka.

Han hänvisar till Riksantikvarieämbetets råd gällande tillämpningen av kulturminneslagen, som säger att när det gäller 1900-talsalster ska ett strikt urval göras.

- Det är klart att det måste finnas något skydd, om vi till exempel skulle knacka bort predikstolen och försöka sälja den. Det är en balansgång mellan bevarande och förnyelse och här tycker vi att länsantikvarien har gått mer åt bevarandet, säger Bäckman som menar att om man ska kunna förnya sig måste man även kunna göra sig av med saker som inte passar in och aldrig kommer att användas.

Som det ser ut nu ligger mattan som har ett försäkringsvärde på omkring en miljon kronor ihoprullad i en skrubb.

- Det är synd att ett sådant konsthantverk inte får ses och uppskattas. Nu är det kanske endast en och annan kyrkråtta som får se den, säger Bäckman.