Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Läger i Serbien ska hjälpa unga

”Värstingresor” för kriminella ungdomar väcker fortfarande blandade känslor hos många. Nu vill Kris testa en ny variant – till Serbien.

Att lära unga ta hänsyn till andra, samarbeta och få ökat självförtroende genom resor är en gammal beprövad metod.

Förr skickades ofta missanpassade pojkar till sjöss för att det skulle bli folk av dem. Sen försvann den möjligheten.

På 1980- och 1990-talet kom i stället de uppmärksammade ”värstingseglatserna” till bland annat Karibien och Medelhavet.

Trots att många av dem visade sig mindre lyckade så anser många experter att sådana här resor i princip är väl satsade pengar. Varje ung människa som räddas från ett liv som kriminell och missbrukare kan sparar miljoner åt samhället.

Det här har Kris i Halmstad tagit fasta på, men man vill satsa på betydligt billigare alternativ än de ökända seglatserna.

Organisationen söker nu 130 000 kronor från Region Halland för att kunna åka till Serbien med en grupp ungdomar mellan 13 och 18 år.

- Det handlar om unga som redan passerat riskzonen och behöver hjälp in i samhället igen, förklarar ordföranden Paul Baráth.

Resan ska förberedas med regelbundna träffar där man riktar in sig på att stärka deltagarnas självkänsla och förmåga att känna tillit till sig själv och andra.

I Serbien planeras också idrott, vandringar och överlevnadsläger. Enligt Kris blir det inte dyrare än i Sverige, men den främmande miljön innebär en större utmaning. Bara bussresan dit är en ”tålamodsträning”, betonar organisationen i sin ansökan.

Om det hela blir av och lyckas bra så hoppas Kris kunna organisera liknande resor på fler håll.