Kylan slår hårt mot halländska biodlare

Precis som vi människor tvekar bina att ge sig ut när det är kallt. Problemet är bara att detta innebär att årets honungsskörd har blivit sämre än på över 30 år.

ANNONS
|

Den kalla och blöta sommaren har lett till rejält försämrade honungsskördar i hela landet. På Lustgårdens biodling i Oskarström är honungsskörden klart sämre än normalt.

– Jag har pratat med andra biodlare som sagt att sommaren har varit den sämsta i hela karriären, säger Christer Ledel på Lustgårdens biodling.

I stället för att flyga ut ur sina kupor och hämta nektar stannar bina inomhus i hopp om bättre väder. Hela bisamhällen har svultit ihjäl och många bigårdar är helt tomma på honung.

Normalt sett brukar honungssäsongen avta i mitten på juli, men i år blir säsongen lite längre. Däremot blommar inte ”honungsblommorna” så länge till, vilket kommer att göra det svårt för bina att hitta nektar – råvaran som de använder för att producera honung.

ANNONS

– Nu spelar det inte så stor roll om vädret kommer, för snart är säsongen över, säger Christer Ledel.

På Lustgårdens biodling finns över 200 bisamhällen med mellan 10 000 och 60 000 bin i varje samhälle. Men trots flera miljoner bin, berättar Christer Ledel att han skulle bli förvånad om skörden ens blir hälften av fjolårets.

– Jag har inte slungat någon honung ännu och vanligtvis brukar jag ha slungat en gång vid midsommar och en gång i juli, säger Christer Ledel.

För att bina ska vilja ge sig ut på en flygtur måste det vara uppehåll och minst tio grader ute.

– Det bästa vädret är fuktig värme, regn på natten och sol på dagen, i år har det varit exakt tvärtom. Allt som har kunnat gå fel med vädret har gjort det i år, säger Christer Ledel.

Biodlingsföretagarna i Sverige skriver att landets skördar väntas bli drygt 35 procent jämfört med ett normalår och att skörden helt har uteblivit på vissa håll.

– Jag kommer att sälja den lilla skörd jag får plus den jag har i lager, och eventuellt ställer jag mig till arbetsmarknadens förfogande under vintern, säger Christer Ledel.

ANNONS

I Sverige konsumeras cirka 3 000 ton honung varje år, varav hälften är inhemsk. Den lilla skörd som kan slungas ut ur honungskakorna i år kommer inte att räcka länge och därför kommer det att råda brist på svensk honung i butikshyllorna.

– En kvalificerad gissning är att priset på honung höjs och att det är slut med honung till vintern. Mycket kommer att få importeras, säger Christer Ledel.

1: Blomman ger nektar (kolhydrater)och pollen (protein).

2: Bina flyger ut ur kupan och hämtar nektar/pollen, som de tar med hem till kupan.

3: I bikupan sänker bina vattenhalten i nektarn och den mognar till nyttig honung.

4: Bina täcker cellerna med ett vaxlock.

5: Biodlaren tar de färdiga honungskakorna och skär av vaxlocket.

6: Honungen slungas ut ur vaxkakan och honungen silas.

7: Odlaren ser till att konsistensen på honungen är bra.

8: Honungen tappas på burk.

ANNONS