Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Upp till kamp. Skolan är otroligt viktig för att Kvibille ska fortsätta att växa, tycker Kvibilleborna som är redo att kämpa för sin sak.

Kvibille förbereder sig för skolkamp

I Kvibille jäser ilskan. Här kommer ingen skola att läggas ner utan kamp, säger Lennart Eriksson från Kvibille allförening. – En nedläggning är lika med avveckling av Kvibille. Är detta politikernas syfte? undrar han.

Tre småskolor riskerar att försvinna med det förslag till framtida skolorganisation som presenterades i förra veckan. En av dem är Kvibilleskolan med sina 75 elever.

Enligt förslaget ska ingen skola ha färre än 100 elever för att kvaliteten ska upprätthållas.

Men Kvibille allförening tänker inte acceptera att skolan försvinner, vilket föreningen har gjort klart i en skrivelse till barn- och ungdomsnämnden. Underlaget talar för att skolan ska få vara kvar, menar Lennart Eriksson.

Om alla som i dag går i förskola på orten väljer Kvibilleskolan får den till hösten 18–19 nya elever. Det kan jämföras med att endast 8 lämnar skolan för att de till våren går ut femte klass.

– Vi är förgrymmade. Man blir bestört över att man börjar prata om att lägga ner skolan när vi har rapporter om att det kommer att bli trångt om utrymme redan läsåret 2016/2017, säger Lennart Eriksson.

Den rapport han hänvisar till är gjord av skolområde Getinge/Kvibille och visar att skola och förskola i Kvibille förväntas öka sitt elevantal fram till 2020.

Kvibille allförening tycker inte heller att förslaget tar hänsyn till de människor som har valt att bosätta sig utanför de större orterna.

– Om skolan läggs ner kommer inflyttningen att minska avsevärt och de villor som de äldre i dag bor i blir svårare att sälja. Finns inte närservicen väljer man som ung familj att bo någon annanstans, säger Lennart Eriksson.

Han påpekar att föreningen de senaste 15 åren har jobbat hårt med att utveckla samhället.

– Vi märker ett intresse från barnfamiljer att bosätta sig på orten. Och vi har precis öppnat en ny förskoleavdelning och ser fysiskt med våra ögon hur antalet barnvagnar ökar i Kvibille.

Om skolan stängs hänvisas Kvibillebarnen till Getingeskolan.

– Där vill man bygga ut. Visst, det är inget större avstånd, men barnen ska ändå sättas på en buss. Varför kan man inte satsa här i stället? Det måste ju vara billigare att förändra befintliga byggnader och anpassa dem än att bygga ut Getingeskolan, säger Lennart Eriksson.

Kvibille allförening hoppas på att stoppa förslaget i sin linda.

– Vi kommer helt enkelt att bjuda in nämnden för att redovisa samhällets utveckling och öka kunskapen om varför familjer gärna bosätter sig i de mindre tätorterna, säger Lennart Eriksson.