Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ska spelas. Kvartersteaterns Ulf Häägg lämnar över boken ”Solbarnet” till Peter Björk som skriver en pjäs av Monika Hääggs ungdomsroman. I sommar blir det teaterpremiär vid Hallandsgården.

Kvartersteatern gör ”Solbarnet” på Galgberget

Halmstads kvartersteaters framtid är fortsatt oviss men föreningen vägrar att ge upp. Till sommaren sätter teatern upp ”Solbarnet” vid Hallandsgården.

”Solbarnet” bygger på Monika Hääggs ungdomsroman som utkom 2009. Boken är den första i serien om bronsåldersflickan Fry och den fjärde och sista, ”Kungsgården”, utkom tidigare i år.

– De närmaste två åren satsar Kvartersteatern på teaterprojekt med historiskt tema i samarbete med Hallands konstmuseum, berättar regissören och teaterledaren Ulf Häägg.

Spelplatsen utgörs av den tidigare fårhagen vid Hallandsgården i Halmstad. Kvartersteatern räknar med mellan tio och tolv föreställningar.

Finansieringen är ännu inte helt klar. Halmstads kvartersteaters avtal med kulturnämnden går ut i mars 2012 och först i december står det klart vem som vinner upphandlingen om att driva teaterverksamheten för unga. Kopplingen till museet handlar i första hand om att utnyttja Hallandsgården.

– Satsningen på teater utomhus är ett sätt för oss att gå vidare, vi fortsätter att arbeta med både unga och äldre teaterintresserade, säger Ulf Häägg.

Även sommaren 2013 vill Kvartersteatern spela på Galgberget, men då någonting helt annat. Redan i vår börjar medlemmarna söka efter spännande historier från de halländska socknarna och förhoppningsvis kan en sådan berättelse byggas ut till en pjäs.

Peter Björk, manusförfattare och ordförande i Halmstads kvartersteater, arbetar med att göra dramatik av ”Solbarnet”. Det obetydliga hittebarnet Fry visar sig ha övernaturliga krafter, hon är ett solbarn utsett av Solgudinnan. Fry får en fristad på herresätet Kungsgården.

– Berättelsen skildrar maktkampen mellan Solgudinnan och Månguden och är fylld av förvecklingar och äventyr, säger han.

Såväl bok som pjäs har i Fry en tydlig huvudperson, men vem ska spela flickan?

– Det finns flera kandidater, men förmodligen blir även hon utvald av Solgudinnan, skojar Peter Björk.

Ensemblen består av ungefär 30 skådespelare, från tonåringar till vuxna. Ulf Häägg regisserar föreställningen som har premiär i juli nästa år.