Uppgifter: Så stor blir nya tv-skatten

ANNONS
|

Det har tidigare avslöjats att tv-licensen ska slopas och ersättas av en skatt. Public service-kommittén ska presentera sitt förslag för regeringen den 16 oktober, men redan nu läcker det ut detaljer.

Enligt samstämmiga uppgifter till branschtidningen Resumé är alla åtta partier i riksdagen överens om att säga ja till förslaget, som alltså innebär att den nuvarande avgiften, 2 340 kronor om året för alla hushåll som har en fysisk tv-apparat, byts ut mot en tv-skatt, som enbart tar hänsyn till beskattningsbar inkomst.

Mer än 130 000 om året?Då blir det maxavgift

Hur stor blir skatten, då? Jo, ungefär 1 300 kronor per skattebetalare och år, enligt Resumés uppgiftslämnare. 1 300 kronor är maxavgiften, som ska betalas av alla som tjänar över 130 000 kronor om året före skatt.

ANNONS

Ungefär 70 procent av dem som ska betala den nya skatten får max-avgiften, cirka 20 procent får en reducerad avgift och cirka 10 procent slipper betala skatten helt. För en familj med två vuxna medelinkomsttagare innebär det alltså en årskostnad på 2 600 kronor.

Kan börja gälla redan 1 januari 2019

Bedömningen, enligt Resumé, är att förslaget ska kunna klubbas igenom före nästa års val och att tv-skatten ska införas redan 1 januari 2019.

LÄS MER:Radio- och tv-avgiften slopas

LÄS MER:Finansiering av public service utreds

ANNONS