Inger Edelfeldt.
Inger Edelfeldt.

Jordnära roman om andlighet

ANNONS
|

När journalisten Anna får veta att den pappa hon är uppväxt med inte är hennes biologiska far känner hon sig manad att leta reda på sitt verkliga ursprung. Men det anonyma besöket hos Konrad, mannen som hennes mor angett som den verklige fadern, slutar i katastrof och Anna begraver alla funderingar kring den delen av sin härkomst.

Först flera år senare korsas deras vägar igen. Det visar sig att Konrad efter en stroke förvandlats till en inkarnation av ett högre väsen, kallat Muni Ra. Rullstolsburen och halvsidigt förlamad utstrålar den tidigare surgubben nu enbart ren och helande kärlek. I denna ställning har han samlat en brokig skara av nyandliga sökare omkring sig. Återigen ger sig Anna av för att finna en far. Men i stället upptäcker hon ett mysterium.

ANNONS

Teman som andlighet och sökande är genomgående i Edelfeldts omfattande produktion. Huvudpersonen Anna i den nya romanen ”Fader vår”, vars titel har en dubbel mening, känns som en väldigt typisk Edelfeldt-figur i den bemärkelsen. En sökare, men inte utan ett visst mått av påtvingad skepticism. Någon som ständigt analyserar både sig själv och andra.

En del av Anna vill avslöja Muni Ra som en bluff, medan en annan del av henne blir djupt berörd av mötet med honom. Men vad är en sann andlig upplevelse och hur mycket bottnat i längtan efter en far? Anna kämpar med att hålla upplevelsen på avstånd samtidigt som hon inte kan låta bli att återvända till den om och om igen.

Finns det något värre tillstånd än det när man försöker tränga undan en mycket stark längtan efter något grundläggande? undrar Anna i boken efter att hon återigen försökt bryta sig loss från lockelsen som Konrad/Muni Ra utövar, och sätter med det fingret på något som nog är mer vanligt förekommande i vårt samhälle än vi vill erkänna.

Att skriva om andlighet på ett seriöst och utforskande sätt verkar vara ett otacksamt jobb i en tid då mycket avfärdas som flum. Inger Edelfeldt låter i stället Annas motstridiga känslor ta plats, det är i själva verket de som bär hela berättelsen. Och just därför blir det ändå en mycket jordnära roman om ämnen som berör oss alla. Vi är komplexa människor med komplexa upplevelser och vi gör inte alltid rationella val. Det kan till och med vara så att det rationella inte är det bästa för oss.

ANNONS

Trots att det är en roman som i stort drivs framåt av idéer finns det ändå en del möjliga konflikter som skulle kunna urarta. Men det här är som sagt inte den typen av roman, spänningen ligger inte där. Snarare är det slumpen som styr berättelsen mot sitt slut och några definitiva svar får varken läsaren eller Anna.

ANNONS