Dubbla roller. Uno Grönkvist både skriver och fotograferar – men han får även låna bilder av andra fotografer. Lemuren fångade Uno på Madagaskar.
Dubbla roller. Uno Grönkvist både skriver och fotograferar – men han får även låna bilder av andra fotografer. Lemuren fångade Uno på Madagaskar.

Uno Grönkvist bjuder in till safari på bokmässan

I dag tar Uno Grönkvist in en bit av Afrika på Halländsk bokmässa. Han ska dit och presentera sin senaste bok ”Afrikas bästa safari”.

ANNONS
|

Det är författare i alla åldrar som i dag invaderar Halmstads stadsbibliotek, och Uno är definitivt en av de äldsta.

Han är 82 år men fortfarande aktiv som journalist, krönikör och författare.

– Det är nyfikenheten som driver mig, säger Uno när jag hälsar på i lägenheten vid Nissastrand, där han bor med sin fru Rita sedan åtta år. Tidigare levde de under tre decennier i Stockholm.

– Vi trivs fantastiskt bra här. Det är nära stan men ändå lite avsides, och vi har utsikt över Nissan och Norre katts park, säger Uno.

Lägenheten har varit hans bas under de senaste åren när han har gjort flera resor till Afrika, för att kora världsdelens bästa safarier.

ANNONS

– Jag har varit i 15 länder för att kolla allt de har, säger Uno som har graderat besöksmålen.

Han lovordar de välkända parkerna: Serengeti i Tanzania, Masai Mara i Kenya och Krugerparken i Sydafrika. Men hans absoluta favorit är Mana Pools i Zimbabwe.

– Där finns allt man kan begära. Det är många saker att tänka på när man vill åka på safari. Vad har parken att erbjuda? Hur blir du mottagen? Förekommer det väpnade konflikter i området?

Den 82-årige författaren har ofta bott primitivt och upplevt de mest oväntade episoder.

I bokens inledning berättar Uno bland annat om en natt i ett tälthus på pålar i den översvämmade Zambezifloden. Hela tiden hördes ett plaskande under golvet, och på morgonen fick han veta att en flodhäst hade tillbringat natten där.

Han har även fått sitta och väntat upp emot en timme i en bil, för att en elefant vägrat flytta sig.

– Jag kallat det avsnittet i boken för ”Gäst hos verkligheten”. Vi safariturister besöker djurens verklighet och får hela tiden anpassa oss till dem.

Uno har genom åren varit medförfattare i 15 böcker, och skrivit sju helt egna. Tidigare har han bland annat skrivit om sponsring och kryssningar, men i dag är det i första hand ”Afrikas bästa safari” som gäller på Halmstads stadsbibliotek.

ANNONS

– Bokmässan är ett fint sätt att möta läsare. Många av de andra författarna är betydligt yngre, och det blir en spännande mix, säger Uno Grönkvist.

ANNONS