Förra året delade inte Svenska Akademien ut något Nobelpris i litteratur. Om det blir något traditionsenligt tillkännagivande i Börshuset i år återstår att se. Akademien väntar nu på Nobelstiftelsens beslut. Arkivbild.
Förra året delade inte Svenska Akademien ut något Nobelpris i litteratur. Om det blir något traditionsenligt tillkännagivande i Börshuset i år återstår att se. Akademien väntar nu på Nobelstiftelsens beslut. Arkivbild.

Tufft läge om Nobelstiftelsen säger nej

Ska Svenska Akademien få dela ut Nobelpriset i litteratur i år? Akademien hoppas att Nobelstiftelsen ska ge grönt ljus nästa vecka. Om beskedet dröjer ytterligare är man beredd på konfrontation.

ANNONS
|

Beslutet om huruvida det kommer att delas ut ett – eller två – Nobelpris i litteratur i år har dragit ut på tiden. Men Nobelstiftelsen har ett styrelsemöte den 5 mars och Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson hoppas att beskedet ska komma då.

Varför stiftelsen har dröjt är oklart, men Olsson föreställer sig att stiftelsens styrelse först vill vara helt enig. Sedan i december förra året har Akademien fört en dialog med Nobelstiftelsen om stiftelsens krav på institutionen – krav som han menar att man i stor utsträckning nu har tillmötesgått.

ANNONS

- Jag tror att det finns de som är väldigt positiva till utvecklingen, men osvuret är nog bäst ändå, säger Anders Olsson.

Försöker blidka stiftelsen

Nobelstiftelsen har tidigare meddelat att Akademien måste genomföra vissa förändringar och återupprätta förtroendet innan det kan bli aktuellt att återigen dela ut Nobelpriset.

- Vi försöker tillmötesgå stiftelsen så gott vi kan och så får vi se om de är nöjda med det. Sedan finns det också sådant som vi har svårt att förverkliga nu, i all hast, säger Anders Olsson och nämner att stiftelsen bland annat fört fram önskemål om att tidsbegränsa akademiledamöternas uppdrag.

Sett utifrån kan det tyckas som att mycket har förändrats: avhoppare har återvänt, nya ledamöter har valts in, Katarina Frostenson har utträtt och nu senast lämnade också Sara Danius sin stol för gott. Om allt som hänt har varit till Nobelstiftelsens gillande återstår att se.

ANNONS

"Gå i konfrontation"

Det finns en viss oro över att beskedet drar ut på tiden, erkänner Anders Olsson, men påpekar att Nobelprisarbetet går enligt planerna och att dröjsmålet ännu inte utgör något allvarligt problem.

- Jag tror det finns en massiv opinion i Sverige och i världen som vill ha ett Nobelpris i litteratur i år och som också ser vad vi gör. Det har hänt mycket positivt. Så jag tror att det skulle vara väldigt svårt för Nobelstiftelsen att säga nej i det här läget.

TT: Om ni inte får något besked efter den 5 mars, vad gör ni då?

- Då kommer vi i ett nytt läge och då kan det bli tufft, tror jag. Då får vi ta upp det i Akademien och bestämma oss för om vi ska gå i konfrontation. Det skulle kännas väldigt, väldigt tråkigt.

ANNONS

Beskedet ska inte dröja

Från Nobelstiftelsens sida vill man inte säga mycket, men dess ordförande, Carl-Henrik Heldin, antyder att Akademiens väntan snart kan vara över.

- Vi för en kontinuerlig dialog med Akademien om den här saken, exakt när vi kommer att meddela ett beslut kan jag inte säga, men jag skulle inte tro att det kommer att dröja länge nu.

TT: Akademien hoppas på besked nästa vecka, efter ert möte den 5 mars?

- Det stämmer att vi har ett sammanträde då, men det här beslutet behöver inte vara kopplat just till det sammanträdet.

TT

Därför blev det inget Nobelpris 2018

I maj 2018 meddelade Svenska Akademien att man sköt upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren, förtydligade Akademien, skulle i stället utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

I pressmeddelandet hette det att man sköt upp priset mot bakgrund av krisen i Akademien: "Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses."

Hösten 2018 bildade Akademien en ny Nobelkommitté bestående av fem akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den nya kommittén har nu tagit fram sin långa lista, som består av omkring 180 förslag på potentiella Nobelpristagare.

ANNONS