Son Volt spelar på Sthlm Americana. Det är bandets enda Europaspelning i sommar. Pressbild.
Son Volt spelar på Sthlm Americana. Det är bandets enda Europaspelning i sommar. Pressbild.

Tredje gången gillt för Sthlm Americana

Festivalen Sthlm Americana ägnas helt åt musik med en touch av den amerikanska södern. I år spelar bland andra Justin Townes Earl och Son Volt, men även svenska uppstickare som Bror Gunnar Jansson och Kristofer Åström.

ANNONS
|

- Det finns väldigt många starka namn på väg fram i den här genren i Sverige just nu, säger arrangören Mikael Nilsson Bäck.

Genren i sig är svårdefinierbar. Men en sak betonar arrangörerna – det är ingen renodlad countryfestival.

- Det kluriga med americana är att det inte är en musikstil utan mer ett samlingsbegrepp. Sthlm Americana är verkligen inte en countryfestival, men många som spelar på festivalen är influerade av country, roots, folk, blues och bluegrass, säger Nilsson Bäck.

ANNONS

Sist ut på Kägelbanan

Sthlm Americana äger rum i och kring Södra teatern i Stockholm, bland annat på anrika Kägelbanan. Efter klagomål från grannar kommer just Kägelbanan att tvingas stänga, något som uppmärksammats i medier de senaste veckorna.

- Det påverkar inte oss alls i år, men jag tror att vi är sist ut innan de stänger. Hur det blir nästa år får vi se, det vill jag inte kommentera nu. Vi kommer att ha två scener inne på Kägelbanan, en utomhus på Mosebacketerrassen och en inne på Södra teatern, säger Mikael Nilsson Bäck.

"Ett husgudsband"

Med bara ett fåtal biljetter kvar inför lördag kan det bli lapp på luckan med som mest 1500 besökare. Bland bokningarna finns flera guldkorn enligt Nilsson Bäck själv.

- I år är jag nog mest nöjd med att vi bokat Son Volt, det är väldigt länge sedan de spelade här och det är enda spelningen i Europa i sommar. De är lite av ett husgudsband för mig. Sedan ser jag fram emot Paul Cauthen, han har aldrig spelat här förut och jag tror att han kommer att överraska många. Det ska även bli kul att se Dawn Landes som inviger hela festivalen.

ANNONS

TT: Hur är det med de svenska banden?

- Historiskt är det väldigt stark övervikt på den amerikanska sidan. I år har vi något fler svenska band än vanligt, eftersom vi har fler band totalt sett. Det här är den musik vi gillar och de flesta inom genren är från Nordamerika. Med det sagt har vi flera starka namn från Sverige, bland andra Bror Gunnar Jansson och Johan Airijoki.

TT

Fakta: Sthlm Americana

Endagsfestival på Södra teatern och Mosebacke i Stockholm. Artister som spelar är bland andra Son Volt, Justin Townes Earle, Daniel Romano, Bror Gunnar Jansson, Johan Airijoki & Malmfältens rockklubb, Dawn Landes, Bror Gunnar Jansson, Kristofer Åström, Lucy Dacus, Legendary Shack Shakers, Worry Dolls och David Ritschard.

ANNONS