Unik kombo. Anna-Maria Hefele med sin övertonssång och Jan Henning på barytongitarr spelar på lördag på Kulturverket i Onsjö.
Unik kombo. Anna-Maria Hefele med sin övertonssång och Jan Henning på barytongitarr spelar på lördag på Kulturverket i Onsjö.

The Lady & The Cat öppnar musikaliska dörrar

De blandar övertonssång med barytongitarr och möttes av en slump. På lördag spelar den tyska duon Anna-Maria Hefele och Jan Henning på Kulturverket.

ANNONS
|

Hon med sin övertonssång och klassiska skolning. Han med sin barytongitarr och jazz- och funkbakgrund. Två unika musiker, som tillsammans försöker skapa något än mer säreget.

– Allt finns redan där, så för att nå ut med din musik måste du vara unik. Och det tar lång, lång tid att hitta sin egen signatur, säger Jan Henning.

Han och Anna-Maria Hefele utgör The Lady & The Cat. På lördag spelar de på Kulturverket i Onsjö. Det är också där vi träffar dem under torsdagen.

– Det vi gör på Kulturverket är att försöka presentera det udda och experimentella. Jag fick höra om Anna-Maria och Jan genom Björn Ross som arbetar som arrangör i Köpenhamn, säger Kajsa Bacos som tillsammans med sin man Ole Sand äger och driver Kulturverket.

ANNONS

Den tyska duon möttes av en slump i en studio för nästan exakt två år sedan och blev genast fascinerade av att kombinera sina olika stilar.

Anna-Maria har studerat klassisk musik och dans i Salzburg i Österrike, men växte upp München i Tyskland.

– Mina föräldrar var instrumentmakare så musiken kom naturligt.

Hon spelar såväl harpa som nyckelharpa, men är mest känd för sin övertonssång, eller strupsång som det också kallas. Sångtekniken bygger på en mycket låg ton långt ner i luftstrupen, på vilken en högre ton läggs genom att sångaren placerar tungan i olika positioner i munnen. Youtube-klippet ”Polyphonic overtone singing – Anna-Maria Hefele” där hon sjunger och förklarar tekniken har nästan elva miljoner visningar.

Jan Henning började som jazzmusiker. Han bor i Los Angeles där han på UCLA undervisar andra musiker kring hur de kan utveckla sin originalitet. Gitarren är dock vad hans liv kretsar kring.

Jag upptäckte detta galna instrument i femårsåldern och det har blivit en röd tråd i mitt liv. När jag vaknar upp varje dag utforskar nya möjligheter med gitarren, jag kan försvinna in i det helt hållet. Men det var först jag när jag fann barytongitarren som jag kom hem, säger han.

ANNONS

Anna-Maria och Jan berättar att de i sitt samarbete lär sig nya saker av varandra hela tiden.

– Det är superspännande för oss att arbeta tillsammans. Det öppnar dörrar som annars skulle vara stängda för alltid. Vi är som små barn i en leksaksbutik – vi hittar och samlar nya leksaker hela tiden, säger Jan.

ANNONS