Showen flyttade till Gallerian

Internationella Gatuteaterfestivalens sista dag möttes av regn. Men någon blöt historia blev det inte. Gatuartisterna tog sig under tak och underhöll ändå.

ANNONS
|

Regnet öste ner när The Primitives gjorde sig redo för sin föreställning på Stora torg och de röda bänkarna ämnade för publiken stod tomma. Det var raka motsatsen till den soliga och välbesökta invigningen i tisdags.

Det lutade åt katastrof. Men när publiken inte kommer till The Primitives, letar The Primitives upp publiken. De tre kostymbeklädda britterna strosade över torget och stannade framför Gallerian där de snart fick folks uppmärksamhet, och det genom en uttrycksfull och påträngande komik, där dråpliga situationer skapades på improvisation. När The Primitives sedan gjorde entré i Gallerian var det som om tre Mr. Bean gick på shoppingrunda. Deras närvaro var oförutsägbar och det lockade många skratt när personer som såg ut att vilja vara ifred, på ett varmt sätt blev förnärmade.

ANNONS

Trots att Internationella Gatu­teaterfestivalen inte hade vädrets makter på sin sida under sista dagen, löste arrangörerna problemet briljant med att finna alternativa spelplatser. Nederländska The Yelling Kitchen Prince skulle ha uppträtt i Kapsylparken, men föreställningen hölls i stället under Stadsbiblioteket. Den galna matlagningsshowen The Yelling Kitchen Prince görs av Bram Graafland. I hans kök, som är en ombyggd 70-talsorgel, skapade han musik av det som fanns tillhands och lagade pannkakor i ett brinnande stekjärn. Ett organiserat kaos där Graaflands energi aldrig verkade sina.

Även brittiska duon Desperate Men fick en ny spelplats och höll sin föreställning, liksom The Primitives, i Gallerian. Deras show ”Slapstick & Slaughter” var något mer svårgreppbar än föregående – Desperate Men beskriver showen som dadaistisk. De skildrar mänsklighetens absurditet, det är konstnärligt, det är raljant. Men trots detta finns där komiska element som även de allra yngsta uppskattar.

Internationella Gatuteaterfestivalens sista dag visade verkligen hur anpassningsbara dessa gatuartister är. När regnet öste ner ställde de inte in, utan fann andra platser, ibland inte optimala, och lyckas ändå göra det bästa av sin omgivning och bjuda på en underhållande show.

ANNONS