Shima Niavarani leder den 20-årsjubilerande QX Gaygala för andra året i rad. Arkivbild.
Shima Niavarani leder den 20-årsjubilerande QX Gaygala för andra året i rad. Arkivbild.

QX Gaygala firar 20 år

Hemlighetsmakeriet är som vanligt stort inför årets upplaga. Klart är att två namn gör comeback när QX Gaygala arrangeras för tjugonde gången på Cirkus i Stockholm.

ANNONS
|

- Det är bara överraskningar, hela kvällen består av överraskningar från början till slut, säger Ronny Larsson, redaktör för galan och chefredaktör för tidningen QX, som står bakom arrangemanget.

Klart är att skådespelaren Shima Niavarani återkommer som konferencier och leder galan för andra året i rad.

- Det känns jättekul, vi är otroligt glada över att hon kommer tillbaka. I år jobbar hon tillsammans med manusförfattaren Edward af Sillén, som har kommit tillbaka till oss efter att ha varit borta några år.

ANNONS

"Mäktigt ögonblick"

QX Gaygala arrangeras i år för tjugonde gången. Ronny Larsson har många starka minnen från tidigare upplagor. När han ska lyfta fram något som drabbat honom särskilt nämner han 2013 års gala, då kronprinsessan Victoria tog plats på scenen på Cirkus i Stockholm.

- Det var ett väldigt mäktigt ögonblick och publiken förstod inte riktigt att det var hon som gjorde entré förrän hon väl stod på scenen och det syns när man tittar på klipp därifrån, det tog ett litet tag innan folk började reagera.

Under galan kommer priser att delas ut i flera kategorier. Arrangemanget går av stapeln 5 februari.

TT

Fakta: QX Gaygala

I år är tennisspelaren Johanna Larsson och artisten William Spetz två av de som nominerats till "Årets homo/bi". Bland nomineringarna till "Årets trans" återfinns skådespelaren Aleksa Lundberg och som "Årets hetero" finns S-politikern Jesper Eneroth nominerad.

QX Gaygala arrangerades för första gången 1999. Då vann konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, känd för utställningen "Ecce homo", priset för "Årets homo/bi".

2004 var första året som tillställningen visades på tv.

Förutom ovan nämnda priskategorier utses även bästa bok, film och låt.

ANNONS