Anne-Sofie Mutter är på plats i Stockholm för att tillsammans med hiphop-artisten Grandmaster Flash och stiftelsen Playing for change ta emot 2019 års Polarpris.
Anne-Sofie Mutter är på plats i Stockholm för att tillsammans med hiphop-artisten Grandmaster Flash och stiftelsen Playing for change ta emot 2019 års Polarpris.

"Polarpriset visar musikens mångfald"

När det är dags för Polarpristagaren Anne-Sophie Mutter att hålla sitt tacktal kommer hon att nämna Astrid Lindgrens älskade barnboksfigurs Pippi Långstrump, det avslöjar hon för TT.

ANNONS
|

För violinisten Anne-Sophie Mutter kom det som en stor överraskning att hon hade tilldelades Polarpriset. Först nu när hon är på plats i Stockholm för att ta emot priset börjar hon förstå att hon som pristagare är i sällskap med en rad ikoner och ungdomshjältar.

- Jag är glad och stolt över att få vara en del av den mångfald som priset står för, säger hon.

ANNONS

Musik ska inte vara en lyx

Just mångfalden tycker hon är det finaste med priset – att det tilldelas allt från klassiskt skolade musiker till olika popartister och rörelser som på ett eller annat sätt verkar för att alla ska ha tillgång till musik.

- Priset visar på musikens mångfald och inte minst dess betydelse för oss människor. Musik och konst i största allmänhet har i våra tider blivit mer av en lyxvara. Så ska det inte vara. Alla ska ha tillgång till musik, den är något för människan djupt nödvändigt.

"Alla kan bidra"

Anne-Sophie Mutter avslöjar att hon i sitt tacktal kommer att nämna Astrid Lindgren och författarens älskade barnboksfigur Pippi Långstrump.

- För kvinnor i min generation var Pippi väldigt inspirerande. Samtidigt kändes det otänkbar att vi skulle kunna vara så där självständiga och äventyrsfulla. På många ställen i världen är det fortfarande otänkbart för kvinnor, säger hon.

ANNONS

I sin motivering kallar juryn Anne-Sophie Mutter bland annat för "historieberättare". Hon tror att juryn dels syftar på hennes sätt att berätta om kompositörerna vars verk hon spelar, men också på hennes sociala arbeta.

- Jag tror att det var Moder Teresa som sa att det är "många droppar som fyller en hink". Vi måste bara bestämma oss för att vi alla kan bidra.

TT

Fakta: Anne-Sophie Mutter

Föddes 1963 i Tyskland i staden Rheinfelden i Baden-Württemberg i Tyskland.

Hon började spela piano vid fem års ålder och fiol strax därefter. Som 13-åring provspelade hon för den legendariske dirigenten Herbert von Karajan. Året därpå började hon spela med honom och Berlinfilharmonikerna. Hon gjorde sin debut på en stor scen 1976 på Luzernfestivalen i Schweiz.

Sedan dess har hon turnerat över hela världen och flera musikaliska verk har specialskrivits för henne. Hon har vunnit flera internationella priser och samarbetat med exempelvis filmkompositören John Williams samt exmaken André Previn.

ANNONS