Under fem veckor har Peter Jihde rest runt i några av USA:s mest utsatta områden och träffat människor med extrema åsikter. Resultatet går att se i den nya dokumentärserien "På gränsen med Peter Jihde" som sänds i TV3.
Under fem veckor har Peter Jihde rest runt i några av USA:s mest utsatta områden och träffat människor med extrema åsikter. Resultatet går att se i den nya dokumentärserien "På gränsen med Peter Jihde" som sänds i TV3.

Peter Jihde testar gränserna i USA

I den nya dokumentärserien "På gränsen med Peter Jihde" reser programledaren till USA för att fördjupa sig i kontroversiella ämnen. I fem avsnitt möter han vapenförespråkare, dömda pedofiler, nazister och människor som lever i samhällets utkanter.

ANNONS
|

Efter flera dödliga masskjutningar på offentliga platser har diskussionen om vapenlagarna återigen blossat upp i USA under de senaste åren.

Samtidigt är övertygelsen om rätten att bära vapen stark hos den amerikanska befolkningen. Såväl den högerextrema agitatorn David Duke som Niecee X, grundaren av Black Women's Defense League, anser sig ha rätten att beväpna sig – mot varandra.

Båda intervjuas av Peter Jihde i TV3:s nya dokumentärserie "På gränsen med Peter Jihde" som har premiär 9 april.

- Det som händer i USA nu tenderar att hända här om 5, 10 eller 20 år. USA är ju en föregångare på gott och ont. Vi försöker visa kontrasterna, och hur det kan se ut när det blir som värst, säger Peter Jihde.

ANNONS

Drog ut sju tänder

Han och ett produktionsteam har rest runt i USA under fem veckor för att möta människor som lever på gränsen: psykiskt, fysiskt och åsiktsmässigt.

En turbulent resa som har tagit dem från lågstadieskolan Sandy Hook, som drabbades av en skolskjutning 2012, till det ökända området "Badlands" i Philadelphia där heroin- och fentanylepidemin skördar liv, och vidare till en gymnastiksal i Nashville där frivilliga läkare och tandläkare tar emot människor som saknar vårdförsäkring.

- Det är många i världen som aldrig får gå till en tandläkare, men just för att USA anses vara världens mäktigaste land blir det konstigt att se folk där med svarta munnar för att de inte har råd. Jag träffade en kvinna som fick sju tänder utdragna framför ögonen på oss, berättar Peter Jihde.

Ändrat politisk uppfattning

Programserien är inspirerad av den dokumentära trenden som lockar många tittare just nu, Peter Jihde nämner bland annat serien "Making a murderer", och en önskan att gå litet djupare än nyhetsinslagen.

- Jag vet inte om vi kommer med alla svar, men vi ställer många frågor. Och jag hoppas att folk kommer att prata om de här ämnena, som är aktuella här hemma också, men genom programmet får man se dem på en helt annan nivå i USA.

ANNONS

TT: Vad tar du med dig personligen från resan?

- Att man ska ta hand om varandra, och att det måste finnas en fallskärm i det sociala systemet. Jag har funderat kring min egen politiska uppfattning till exempel. Skattesystemet som vi har här i Sverige känns bättre nu än innan jag åkte dit.

TT

Fakta: "På gränsen med Peter Jihde"

Vad: Ny dokumentärserie i fem delar på TV3 där tittarna får följa med programledaren Peter Jihde till USA där han träffar extrema personligheter och utforskar samhällsfenomen som väcker starka känslor.

I det första avsnittet tar han rygg på vapenförespråkare och reser även till lågstadieskolan Sandy Hook i Connecticut där 20 barn och 6 vuxna dödades under en masskjutning 2012. De följande avsnitten utgår från fyra teman: droger, rasism, brott och straff samt samhällets utstötta.

Premiär: Tisdag 9 april klockan 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay

ANNONS