Charlotte Perrelli och Edward af Sillén är på plats i Tel Aviv för att kommentera Eurovision Song Contest i SVT. "Man ser hur stolt landet är över den förra vinnaren Netta, de hyllar henne som att hon är värsta nationalhjälten. Där ligger Sverige i lä, vi hyllar inte våra ikoner på det sättet. Vi är vana vid att det händer grejer", säger Charlotte Perrelli.
Charlotte Perrelli och Edward af Sillén är på plats i Tel Aviv för att kommentera Eurovision Song Contest i SVT. "Man ser hur stolt landet är över den förra vinnaren Netta, de hyllar henne som att hon är värsta nationalhjälten. Där ligger Sverige i lä, vi hyllar inte våra ikoner på det sättet. Vi är vana vid att det händer grejer", säger Charlotte Perrelli.

Perrelli skyddades av personer med k-pistar

För 20 år sedan vann Charlotte Perrelli Eurovision Song Contest i Israel. Nu är hon tillbaka som kommentator och ser en friare tävling än den i Jerusalem 1999.

ANNONS
|

Tillsammans med veteranen Edward af Sillén kommer Charlotte Perrelli att kommentera årets Eurovision Song Contest i SVT. På radiostationerna i Tel Aviv spelas hennes "Take me to your heaven" från 1999 som uppladdning inför årets tävling.

Det här är första gången Eurovision Song Contest äger rum i Tel Aviv, tidigare har tävlingen arrangerats i Jerusalem. Charlotte Perrelli upplever en helt annan frihet kring årets arrangemang.

- Det går inte att jämföra med Jerusalem för 20 år sedan. Det var trasiga fasader och kändes verkligen som det man läser om i historieböckerna. Tel Aviv är som Dubai, säger hon.

ANNONS

Raketer och flyganfall

Säkerhetsläget i landet har trots allt varit på tapeten inför årets tävling. Bara någon vecka före Eurovision Song Contest avlossade militanta grupper flera hundra raketer mot Israel, som svarade med flyganfall mot mål i Gazaremsan.

- När man sitter i Sverige och försöker förbereda sig mentalt på någonting man inte vet så mycket om är det klart att man blir påverkad av rapporterna. Jag var osäker på vad jag skulle förvänta mig. Men från sekunden jag kom hit omvandlades min oro till respekt för staden, den är enormt varm och välkomnande, säger Edward af Sillén.

Att staden inte har vana av att arrangera Eurovision Song Contest märks. Repetitionerna har kantats av tekniska problem, fler än vanligt, bedömer Edward af Sillén, som gör sitt nionde år som kommentator. Speciellt är det tekniken kring ljuset som har strulat.

- När de repeterar bit för bit och sedan ska sätta ihop allt kan det vara lite svårt i övergångarna, säger han.

ANNONS

Åtta års erfarenhet

Men strulet påverkar inte duon, som känner sig redo att ta sig an tävlingen.

- Edward är tryggheten i det här, han har gjort det i åtta år. Jag ska vara bisittare och vara med och förgylla lite, säger Perrelli.

TT: Hur förhåller man sig till att det här är ett politiskt känsligt land när man ska skämta om tävlingen?

- Jag vill ha ett klimat där man kan skämta om allting. Jag skämtar enormt mycket om mig själv, men det finns en balansgång och jag hoppas att folk känner att vi hanterar det på rätt sätt. Men programmet kan vi leka med och skämta om, det finns så många möjligheter till det, säger Edward af Sillén.

Tel Aviv, TT:s utsända

Fakta: SVT:s kommentatorer genom åren

2000: Christer Lundh och Pernilla Månsson

2001: Henrik Olsson

2002: Christer Björkman och Claes Åkeson

2003: Pekka Heino

2004: Pekka Heino

2005: Pekka Heino

2006: Pekka Heino

2007: Kristian Luuk och Josef Sterzenbach

2008: Kristian Luuk och Josef Sterzenbach

2009: Edward af Sillén och Shirley Clamp

2010: Edward af Sillén och Christine Meltzer

2011: Edward af Sillén och Hélène Benno

2012: Edward af Sillén och Gina Dirawi

2013: Josefine Sundström

2014: Edward af Sillén och Malin Olsson

2015: Edward af Sillén och Sanna Nielsen

2016: Lotta Bromé

2017: Edward af Sillén och Måns Zelmerlöw

2018: Edward af Sillén och Sanna Nielsen

2019: Edward af Sillén och Charlotte Perrelli

Källa: SVT

ANNONS