Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais fall står högt upp på ärendelistan för internationella Pen. Under årets kongress har 160 deltagare skrivit på en resolution för hans frigivande. Arkivbild.
Den fängslade bokförläggaren Gui Minhais fall står högt upp på ärendelistan för internationella Pen. Under årets kongress har 160 deltagare skrivit på en resolution för hans frigivande. Arkivbild.

Pen tar strid för fängslade Gui Minhai

Trycket på Kina att befria den svenske förläggaren Gui Minhai blir allt hårdare. På Pens årliga kongress har 160 deltagare från 60 olika länder skrivit på en resolution för hans frigivande.

ANNONS
|

- Det är ett unikt beslut, konstaterar Frida Edman, chef för Bokmässan i Göteborg, som har lyft fallet Gui Minhai genom att göra den fängslade förläggaren till årets särskilt inbjudne gäst.

Bokmässans inbjudan till Gui Minhai, som 2015 greps av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand, har skickats till svenska ambassaden i Kina, det svenska utrikesdepartementet och den kinesiska ambassaden i Stockholm.

ANNONS

- Vi har inte fått någon som helst respons från kinesiska myndigheter, konstaterar Frida Edman.

"Hot mot demokratin"

Under lördagen presenterade hon tillsammans med Svenska Pens ordförande Jesper Bengtsson nyheten om internationella Pens beslut på kongressen i Pune i Indien för bokmässepubliken, som ett sätt att öka trycket på Kina.

- Jag är övertygad om att vi måste använda vår plattform för att sätta ljus på författare, förläggare och publicister som är hotade, som blir fängslade på oklara grunder. Det är ett direkt hot mot demokratin, säger Frida Edman.

Har stol reserverad

Under bokmässan står en stol reserverad för Gui Minhai. Den har hägnats in för att markera hans frånvaro.

- Han hade inte möjlighet att komma i år. Men vi hoppas verkligen att han släpps fri och får möjlighet att medverka på mässan nästa år. Släpps han inte fri kommer stolen att stå tom varje år tills han får möjlighet att medverka, eller väljer av fri vilja att inte komma hit.

ANNONS
TT

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlag och bokhandeln i Hongkong och gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Han försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan dess hört talas om att han skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober ifjol efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari i år färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

ANNONS