Skådespelaren Eva Melander, regissören Ali Abbasi och manusförfattaren John Ajvide Lindqvist kan alla vinna EFA-priser för "Gräns". Arkivbild.
Skådespelaren Eva Melander, regissören Ali Abbasi och manusförfattaren John Ajvide Lindqvist kan alla vinna EFA-priser för "Gräns". Arkivbild.

Öppet för svenskt prisregn på filmgala

Det finns chans på svenskt prisregn på den europeiska filmgalan EFA i vinter. "Gräns" och "Bergman – Ett år, ett liv" har båda chans på tunga priser på galan, som dessutom lyfter en rad andra svenska filminsatser.

ANNONS
|

Ali Abbasis film "Gräns" kan utses till bästa film när Europeiska filmakademien, EFA, delar ut sina prestigefulla priser på en stor gala senare i år. När EFA nu presenterat sina slutgiltiga nomineringar finns den svenska filmen med bland de fem tävlande i den tunga kategorin.

"Gräns" tävlar mot "Zimna wojna" (Polen), "Dogman" (Italien/Frankrike), "Girl" (Beglien/Nederländerna) och "Lazzaro felice" (Italien/Frankrike/Tyskland/Schweiz).

Men det är inte den enda prischansen för "Gräns". Totalt kan den vinna fyra priser: Ali Abbasi är även nominerad i regikategorin och manuskategorin, och Eva Melander kan vinna i kategorin bästa kvinnliga skådespelare. I manuskategorin är även "Gräns" övriga manusförfattare, Isabella Eklöf och John Ajvide Lindqvist, nominerade.

ANNONS

Succéår för "Gräns"

Oavsett om det blir vinst eller ej så avslutar galan ett oerhört framgångsrikt år för "Gräns". Filmen, som bygger på en novell av John Ajvide Lindqvist, har bland annat vunnit sektionen Un Certain Regard vid filmfestivalen i Cannes och den internationella spelfilmskategorin vid Los Angeles filmfestival. I augusti stod det dessutom klart att filmen blir Sveriges kandidat till Oscarsgalan nästa år, och därmed har chans att nomineras till en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

I dokumentärklassen är Jane Magnussons "Bergman – Ett år, ett liv" nominerad, och Sverrir Gudnason har chans att ta hem vinsten i kategorin bästa manliga skådespelare för sin insats som Björn Borg i Janus Metz "Borg".

Fler svenskkopplingar

I den kategorin tävlar Gudnason mot en annan svensk – Jakob Cedergren är nominerad för sin roll som före detta polis i den danska filmen "Den skyldige". Den filmen har även en annan svenskkoppling i form av svenske regissören och manusförfattaren Gustav Möller, som även han är nominerad i manuskategorin.

Årets EFA-gala äger rum i Sevilla den 15 december.

TT

Fakta: De svenska EFA-nomineringarna

"Gräns": Bästa film, bästa kvinnliga skådespelare, bästa regi, bästa manus

"Bergman – ett år, ett liv": Bästa dokumentär

"Borg": Sverrir Gudnason, bästa manliga skådespelare

"Den skyldige" (Danmark): Svenske Jakob Cedergren nominerad till bästa manliga skådespelare, svenske manusförfattaren Gustav Möller nominerad i manuskategorin

Källa: europeanfilmawards.eu

ANNONS