Om hemlig kärlek i en svunnen tid

Boken om staden vi har till låns samt filmen om den förbjudna kärleken – i veckan har sommarhallänningen Anders Wahlgren två framträdanden i Halmstad.

ANNONS
|

Anders Wahlgren är konstvetare, författare och regissör, och tidigare i år släppte han boken ”Staden vi har till låns” (Carlssons förlag). Där skildrar han cityomvandlingen i Sverige och tar avstamp i fem städer som han känner väl: Stockholm, Göteborg, Norrköping, Malmö – och Halmstad.

–Min mamma kom härifrån och fram till 1980-talet ägde min släkt Gula villan. Där har jag tillbringat många somrar och jullov, berättar Anders Wahlgren som på onsdag kväll, den 9 november, berättar om ”Staden vi har till låns” på Stadsbiblioteket.

Dagen efter framträder han på Röda kvarn, i anslutning till eftermiddagsvisningen av hans senaste film, ”Förbjuden kärlek”. Den handlar om det 40 år långa förhållandet mellan drottning Victoria och hennes livläkare Axel Munthe.

ANNONS

Hon sökte upp honom när hon vistades på den italienska ön Capri, och de blev häftigt förälskade. Deras relation varade ända tills Victoria dog 1930 och historien gör gällande att hennes sista ord till Axel Munthe var ”kom snart”.

– Filmen innehåller helt nya bilder som jag hittade i en källare på Tekniska museet i Stockholm. Många är aldrig visade tidigare, säger Anders Wahlgren och tillägger att det bara finns fyra kärleksbrev mellan Victoria och Axel Munthe bevarade – resten brändes efter drottningens död.

Efter visningen på Röda kvarn kommer Anders Wahlgren att berätta om hur han hittade det unika materialet på Tekniska museet – filmerna hade legat där i över hundra år – och om det fyra år långa arbetet med filmen.

– Resultatet blev en blandning av spelfilm och dokumentär, där berättelsen växer fram genom en brevdialog som jag har jobbat fram med hjälp av all fakta jag samlat in. Rösterna gestaltas av skådespelarna Peter Andersson och Marie Richardsson.

Arkivmaterialet är både stillbilder och rörligt, i svartvit och färg.

– Jag har också varit på Capri och filmat, bland annat på Villa San Michele, som Munthe skapat och där drottning Victoria vistades i långa perioder, berättar Anders Wahlgren.

ANNONS

Sedan premiären i augusti har ”Förbjuden kärlek” visats på ett stort antal platser i Sverige och setts av drygt 20 000 personer.

ANNONS