Moderna Museet – i behov av en ny chef. Arkivbild.
Moderna Museet – i behov av en ny chef. Arkivbild.

Ny Moderna Museet-chef väntas inom kort

Det är snart ett halvår sedan Daniel Birnbaum slutade som chef för Moderna Museet. Politiska omständigheter har gjort att rekryteringen har dragit ut på tiden. Men en ny chef väntas före sommaren.

ANNONS
|

Ansökningstiden gick ut i oktober förra året. Men redan tidigt signalerade kulturdepartementet att tillsättningen kunde ta tid – så länge regeringsbildningen pågick kunde man inte anställa någon ny överintendent. Nu väntar Konstsverige ivrigt på att få veta vem som ska leda Moderna Museet.

- Det har dragit ut på tiden på grund av höstens politiska omständigheter med en övergångsregering. Men arbetet pågår, säger Josefin Sasse, presschef för kulturminister Amanda Lind till TT.

ANNONS

Enligt Rani Kasapi vid Kulturdepartementet är arbetet i en aktiv fas.

- Vi hoppas kunna presentera någon nu till sommaren, säger hon.

"Hellre ordentligt"

Rani Kasapi bekräftar att regeringsbildningen har påverkat men tycker inte att rekryteringen har dragit ut särskilt mycket på tiden.

- Det är en ganska normal tidsrymd när det handlar om rekryteringar till en myndighet, det tar ungefär nio månader, säger hon.

På museet har man förståelse för att arbetet kan dröja, då det kan finnas flera intressanta kandidater, enligt Ann-Sofi Noring, tillförordnad överintendent.

"Hellre en ordentlig process än hastverk så att vi får den bästa möjliga nya överintendenten. Under tiden fortsätter verksamheten på hög nivå, med intressanta program och utställningar planerade en bra bit framöver och dessutom en mycket lovande ny omhängning av samlingen", säger hon i ett uttalande till TT.

Måste ha förtroende

Katarina Wadstein Macleod, docent i konstvetenskap vid Södertörns högskola, tror att man letar efter en högprofilerad kandidat med ett stort nätverk.

ANNONS

- Det är viktigt att det är någon som har kunskap om eller erfarenhet av att arbeta i ett museum med samlingar. Det är också jätteviktigt med en chef som har ett gott förtroende hos samtidskonstscenen, både nationellt och internationellt, säger hon.

Framförhållningen på sådana här museer är lång, ibland flera år, och Katarina Wadstein Macleod pekar på att det kan vara svårt att fatta stora strategiska beslut innan chefen är på plats. Samtidigt menar hon att det finns många intendenter med specialområden, och att Ann-Sofi Noring redan finns vid rodret.

- Så arbetet rullar nog ändå på, säger hon.

TT

Fakta: Moderna museet

Mellan 2010 och 2018 arbetade Daniel Birnbaum som överintendent för Moderna Museet i Stockholm. Han lämnade sin tjänst för att i stället bli chef för nystartade Acute Art i London.

Även Ann-Sofi Noring tillträdde 2010, som vice museichef. Men hon har arbetat på museet sedan 2001 som enhetschef och har ansvarat för utställningar med bland andra Jan Svenungsson, Andrea Zittel, Carlos Capelàn och Adrian Paci.

Ansökningstiden för tjänsten som chef för Moderna Museet gick ut i oktober 2018.

ANNONS