Nordman om sitt bidrag i Melodifestivalen: ”Som ett avslut”

Nordman tävlar återigen i Mello, den här gången med låten ”Släpp alla sorger” som handlar om att gå vidare från tunga saker.
– Texten betyder jättemycket, säger sångaren Håkan Hemlin när GP fångar in duon efter fredagens genrep.

ANNONS
|

Det första genrepet framför publik i Lidköping kändes enligt Nordman ”alldeles underbart”. Det har gått femton år sedan de var med i Melodifestivalen sist. Då gick det ganska bra. Med låten ”I lågornas sken” tog de sig till Andra chansen och vann där. Hur långt de går i kväll vågar de inte sia om.

– Vi kan gå hur långt som helst, precis som alla andra. Det är spännande, säger Håkan Hemlin.

Hans duopartner Mats Wester fyller i:

– Fram tills i dag hade vi ju bara hört vår låt. Vi är otroligt stolta och nöjda med den och vi tycker att den borde ha en stor chans. Men nu när vi hört de andra så är det väldigt svårt att veta hur det kommer bli faktiskt. Och som vanligt är det olika åldersgrupper som appellerar till olika låtar, det går inte att säga faktiskt.

ANNONS

Låten ”Släpp alla sorger”, skriven av schlagerveteranerna Thomas G:son och Jimmy Jansson, är en typisk Nordman-låt och var för bra för att tacka nej till, enligt duon.

– Första gången jag hörde den kände jag att det var en hit, säger Mats Wester.

Texten betyder mycket

Efter många upp- och nedgångar under karriären hade Nordman i princip lagt ner när frågan om att medverka i ”Så mycket bättre” kom. Både TV4-programmet och Melodifestivalen blev viktiga för att duon skulle hitta tillbaka till det lustfyllda i musiken igen. I ”Så mycket bättre” talade även Håkan Hemlin ut om sitt tidigare missbruk.

Vad betyder texten i ”Släpp alla sorger” för er?

– Den betyder väldigt mycket, de har ju prickat i klockrent liksom. I ”Så mycket bättre” fick vi prata ut och berätta om allting. Den här texten är som ett avslut på allt. Släpp! Och börja om, säger Håkan Hemlin.

Nordman slog igenom i mitten av 1990-talet med dunderhiten ”Vandraren”. Musiken kan klassas som folkpop och man känner lätt igen den tack vare Mats Westers nyckelharpa och Håkan Hemlins raspiga röst.

Vad gör du för att underhålla din röst?

– Oj! Det borde jag inte berätta. Ingenting faktiskt. Jag tror den bara finns där.

ANNONS

– När vi jobbar i studion har vi ibland låtar där vi tänker att Håkan ska försöka sjunga utan det raspiga, så vi får lite dynamik. Och Håkan står och blir blå i ansiktet och försöker pressa fram en ton utan dist. Det går inte! Det är hans naturliga röst, säger Mats Wester.

– Men jag har ju turen att den funkar i alla lägen också. Det spelar ingen roll om jag blir hes, sjuk eller knappt kan prata. Sjunga brukar alltid funka, säger Håkan Hemlin.

LÄS MER:Marcus & Martinus om Melodifestivalen: ”Vill visa att vi blivit äldre”

LÄS MER:Laurell om Mellobråket: "Förespråkar inte alkohol"

LÄS MER:Första lyssningen – så bra är låtarna i Melodifestivalens tredje deltävling 2023

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS