Monica Zetterlund hyllas i "Så mycket bättre". Bilden är från 1972. Arkivbild.
Monica Zetterlund hyllas i "Så mycket bättre". Bilden är från 1972. Arkivbild.

Mötet med Monica – en guldstund i livet

Monica Zetterlund hyllas innerligt av artisterna i årets upplaga av "Så mycket bättre". För rapparen Stor var hon och hennes musik också en av anledningarna till att han tackade ja till programmet.

ANNONS
|

När Christer Sjögren växte upp i Hagfors hade den 13 år äldre Monica Z lämnat bygden och blivit jazzstjärna i Stockholm.

- Däremot träffade jag hennes far, Sik-Bengt som de sade. Han var trevlig, han var musiker, berättar Christer Sjögren.

Även om de aldrig sjöng tillsammans fick han ändå en dag inviga det nya Folkets hus i Hagfors, tillsammans med Monica Zetterlund.

ANNONS

Louise Hoffsten däremot sjöng duett med sin stora idol, därtill i en låt som Hoffstens pappa hade gjort.

- Det var en guldstund i livet. Först gången jag träffade henne var när vi båda var med i ett hyllningsprogram till Evert Taube. Producenten tog med mig till hennes loge. Jag bröt ihop fullständigt. Jag låg i hennes knä och grät. Det var ungefär som när andra tjejer fick träffa The Beatles, berättar Hoffsten.

För Stor var erbjudandet om att få sjunga en av hennes låtar avgörande för att över huvud taget vara med.

- Wow, Monica Zetterlund, hon är verkligen en av Sveriges viktigaste artister, säger han.

Jazztemplet Nalen

I lördagens program medverkar också sångerskan Kerstin Bagge, väninna till Monica Zetterlund. De lärde känna varandra 1958 när de var 22 respektive 20 år och jobbade på jazztemplet Nalen. Ända tills Monica Zetterlund gick bort i maj 2005 förblev de nära vänner.

ANNONS

Ändå blev Kerstin Bagge förvånad över att bli tillfrågad om att vara med i "Så mycket bättre":

- Men sedan fick jag höra att Monicas dotter Eva-Lena inte ville vara med men att hon samtidigt ville att hyllningsprogrammet skulle bli av, och att jag skulle vara gäst i hennes ställe. Det blev jag mycket hedrad av naturligtvis. Det var bara att tacka ja.

Kerstin Bagges dåvarande man var kapellmästare på Monica Zetterlunds skivinspelningar och framträdanden. Även Kerstin Bagge som annars var med i gruppen Gals and Pals, jobbade med Monica Zetterlund, bland annat i Hasseåtages och Påvel Ramels revyer.

Varm och vänfast

Som "varm, vänfast och solidarisk" beskriver hon "Monkan".

- Om det var någon som blev illa behandlad var hon omedelbart där och ställde upp på den personens sida.

TT: Är du med och sjunger i programmet?

- Nej, en 83-årig gammal kärring ska inte upp och skvalpa serru. Numera sjunger jag privat, inte offentligt eller officiellt.

ANNONS

"Så mycket bättre" sänds i TV4 på lördag klockan 20.00.

TT

Fakta: Årets artister

Albin Lee Meldau: Slog igenom med låten "Lou Lou" 2016, innan dess har han bland annat varit gatumusikant. Den första juni släppte han debutalbumet "About you".

Linnea Henriksson: Har varit aktuell på den svenska musikscenen sedan 2010 då hon medverkade i "Idol". 2017 släppte hon albumet "Linnea Henriksson". Under våren tolkade hon "Mamma är lik sin mamma" i Melodifestivalen tillsammans med rapparen Stor, som också medverkar i "Så mycket bättre".

Louise Hoffsten: Släppte i år sitt 20:e album som artist, "Röster ur mörkret". Hon fick sitt genombrott 1993, samma år prisades hon både på Grammisgalan och Rockbjörnen.

Stor: Rapparen Stor, eller Ulises Infante Azocar som han egentligen heter, slog igenom med debutalbumet "Nya skolans ledare" och tilldelades bland annat en Grammis i kategorin årets hiphop/soul 2013.

Christer Sjögren: Sångare i dansbandet Vikingarna mellan 1978 och 2004, som dessutom har gett ut närmare 20 soloskivor sedan 1989.

Charlotte Perrelli: Tog hem Eurovision Song Contest 1999 med "Take me to your heaven". Hon vann även Melodifestivalen 2008, och har under karriären släppt nio studioalbum, samt varit aktiv som programledare och musikalartist.

Eric Gadd: Debuterade 1987 med albumet "Hello!" och står bakom klassiker som "Bara himlen ser på" och "Do you believe in me" och har Grammisbelönats tre gånger. Syns just nu i den egna krogshowen "OMG" i Stockholm.

Fakta: Monica Zetterlund

Föddes 1937 i Hagfors och omkom i en lägenhetsbrand 2005 i Stockholm. Debuterade med faderns orkester i Hagfors. Efter ankomsten till Stockholm sjöng hon med Arne Domnérus band på Nalen. Gjorde kabaréer och revyer tillsammans med Beppe Wolgers, Hasseåtage och Povel Ramel.

Hennes jazzskiva med Bill Evans brukar beskrivas som en av de bästa svenska jazzskivor som gjorts. Deltog i "Melodifestivalen" tre gånger och vann en gång. Som skådespelare syntes hon bland annat som Ulrika i Jan Troells "Utvandrarna" och "Nybyggarna".

ANNONS