Lisa Ajax tävlar för tredje gången i Melodifestivalen. Den här gången heter hennes bidrag "Torn". Arkivbild.
Lisa Ajax tävlar för tredje gången i Melodifestivalen. Den här gången heter hennes bidrag "Torn". Arkivbild.

Metal och Ingrosso-bidrag i Lidköping

De sju sista låtarna i årets Melodifestival återstår – och det är en bred blandning av dansband, metal, krossade hjärtan och pop. Dessutom tävlar Benjamin Igrosso – som låtskrivare.

ANNONS
|

Först ut är Pagan Fury med sin låt “Stormbringer” – bandet som kanske främst har blivit kända i medier genom de reklamanklagelser som har riktats mot dem, då de har marknadsfört datorspelet "Crusader Kings II". De fick däremot behålla sin plats i Melodifestivalen och öppnar ordentligt med dunder och brak. "Stormbringer" är en metallåt med en ödesmättad känsla omkring sig. Blir det pyroteknik i det här numret kommer ingen att höja på ögonbrynen.

Anton Hagman gör sin andra Melodifestival och den här gången sjunger han på svenska om en komplicerad kärleksrelation. Bidraget "Känner dig" är en Molly Sandén-poppig låt som lär platsa i både P3 och P4.

ANNONS

Wiktoria, som knep en finalplats i den första deltävlingen, har en riktig utmanare i Lisa Ajax, som står för ytterligare en hjärtskärande ballad. Hon tar i från tårna och sjunger ut sitt hjärtas smärta i "Torn". Trots att Lisa Ajax bara är 20 år gammal har hon hunnit vara med i fler tv-sända musiktävlingar än vad de flesta hinner sin livstid. Förutom "Idol"-vinsten 2014 har hon bland annat tävlat i Melodifestivalen två gånger tidigare.

Ingrosso-bidrag

Årets schlagersäsong bär också med sig många tidigare vinnare – veckans band som redan har en sångfågel i bokhyllan är Arvingarna. 1993 charmade de Sverige med "Eloise" och det är så klart dansbandsmusik som gäller även 2019. "I do" är en sprallig, fartfylld låt om att hitta tillbaka till sin kärlek trots vardagens tristess.

Artisten Bishara föddes tio år efter Arvingarnas Melodifestivalseger, vilket gör honom till en av tävlingens yngsta deltagare. Han står för veckans andra brustna hjärta i ytterligare en balladliknande låt. Trots att Bishara är debutant har han stor uppbackning av förra årets segrare Benjamin Ingrosso, en av bidragets låtskrivare – och är det inte lite Ingrosso-känsla i Bisharas röst också?

John Lundvik tillbaka

Superveteranen Ann-Louise Hanson har deltagit i tävlingen flest gånger av alla artister – nu är hon tillbaka med en hyllningslåt till Lill-Babs. “Kärleken finns kvar” har mycket nostalgikänsla och smärta. En finstämd låt som kanske hade smält in mer i Schlager-SM 1970 än Melodifestivalen 2019.

ANNONS

John Lundvik skrällde sig till final 2017 och slutade på en tredjeplats i tävlingen – nu är han tillbaka som en av storfavoriterna. I “Too late for love” kommer gamla John Lundvik-fans att känna igen sig – den här gången har han däremot flugit in en gospelkör från andra sidan Atlanten som kompletterar den annars popiga mid-tempolåten.

TT

Fakta: Startfältet i den fjärde deltävlingen

1. Pagan Fury – "Stormbringer"

2. Anton Hagman – "Känner dig"

3. Lisa Ajax – "Torn"

4. Arvingarna – "I do"

5. Bishara – "On my own"

6. Ann-Louise Hanson – "Kärleken finns kvar"

7. John Lundvik – "Too late for love"

ANNONS