Eva Melander spelar huvudrollen i "Gräns", som nu är utsedd till Sveriges kandidat till Oscarsgalan. "Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Cannes och sedan det här, herregud det är så roligt", säger Eva Melander.
Eva Melander spelar huvudrollen i "Gräns", som nu är utsedd till Sveriges kandidat till Oscarsgalan. "Jag är så otroligt stolt över vårt arbete, den här filmen och hur den har blivit. Vinst i Cannes och sedan det här, herregud det är så roligt", säger Eva Melander.

Melander: Får inte låta historien upprepa sig

Trollsex, identitetsfrågor och brottsbekämpning. Eva Melander spelar huvudrollen i den prisade filmen "Gräns" – som är allt från ett drama med politiska inslag till en kärlekshistoria mellan mytologiska väsen.

ANNONS
|

En silikonmask, 18 kilos viktuppgång och flera bodybuildingpass gör det svårt att urskilja Eva Melander som huvudrollsinnehavaren i "Gräns", den svenska filmen som tilldelades priset Un certain regard i Cannes och häromdagen utsågs till Sveriges Oscarsbidrag.

I "Gräns" möter tittarna tullarbetaren Tina som är ovanligt bra på sitt jobb – hon kan lukta sig till rädsla och obehag. När Tina var liten fick hon berättat att hon hade en kromosomavvikelse, men i själva verket döljer sig en annan sanning. Tina är egentligen ett troll, vars art är nära på utrotad av människan. I rollfiguren Vore, spelad av Eero Milonoff, finner Tina en artfrände, och tar därmed sina första stapplande steg i att hitta sig själv.

ANNONS

- Jag tror att alla kan känna igen sig i att stå utanför ett sammanhang, och försöka anpassa sig men inte lyckas. Det är någonting väldigt allmänmänskligt. Sedan står Tina utanför på ett grövre sätt. Hon är omedveten om vem hon är och har helt suddat ut sin egen person, säger Eva Melander.

Två ansikten

Inspelningen av filmen innehöll många utmaningar, bland annat att bada i en åttagradig skogssjö. Men den största prövningen var silikonrelaterad: att kunna spela en rollfigur som enligt Melander inte har råd med stora uttryck, och samtidigt ha en mask över ansiktet.

- I film använder man små medel i ansiktet, små, små rörelser kan verkligen vara betydelsebärande. Nu hade jag ett ansikte ovanpå mitt eget, så då var jag tvungen att träna på att använda mitt ansikte på ett sätt jag aldrig någonsin gjort tidigare, berättar hon.

ANNONS

Historiska paralleller

Men "Gräns" är inte bara en kärlekshistoria mellan två troll. Det går också att dra historiska och aktuella paralleller till filmen – hur minoritetsgrupper har behandlats förr, och hur de behandlas i dag.

- Förr i tiden satte man in folk på institutioner. Vi har en hel förintelse som också ligger i vår historia, det finns gott om minoriteter världen över som blir hårt utsatta av de regeringar som styr i länderna, säger Eva Melander.

- Det handlar om att ta ansvar för vilket samhälle vi vill leva i. Vi måste bestämma oss för att inte låta historien upprepa sig, säger Eva Melander.

"Oförutsägbart"

TT: Filmen utspelar sig delvis i den nordiska urskogen med troll i huvudrollen. Tror du att den här exotiska bilden av Sverige har påverkat att filmen går bra utomlands?

- Det är lätt att tänka att det skulle kunna vara så, men svårt att svara på. Jag pratade med juryn (i Cannes) när jag hade tagit emot priset, och det som de främst verkade fastna för var att det var en så nyskapande film, en värld och ett sätt att berätta på som upplevs som nytt, överraskande och oförutsägbart, säger Melander.

ANNONS

TT: En sekvens ur filmen som väckte extra mycket uppmärksamhet under visningen i Cannes var när rollfiguren Tina har sex med ett annat troll. Varför tror du att det blev en snackis?

- Jag tror det är en scen som de flesta aldrig har sett och inte ens kan fantisera om att man skulle kunna se på film, säger Melander.

Filmen har biopremiär den 31 augusti.

TT

Fakta: "Gräns"

"Gräns" har svensk biopremiär fredag den 31 augusti. Filmen handlar om Tina som arbetar på tullen, och har ett luktsinne långt över den vanliga, vilket gör henne ovanligt bra på sitt jobb. På det privata planet lever Tina däremot i ett utanförskap, vilket förändras när hon möter Vore, som liknar henne på många sätt.

Filmen är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist och är regisserad av Ali Abbasi. Huvudrollerna spelas av Eva Melander och Eero Milonoff.

ANNONS