Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien på stol 13.
Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien på stol 13.

Mattson och Swärd jämnar ut balansen

Ellen Mattson och Anne Swärd har valts in i Svenska Akademien. Beskedet innebär att institutionen nu har 17 ledamöter. Bara en stol återstår att fylla.

ANNONS

- Vi tycker att vi behöver bredda vår kompetens vad gäller prosan. Vi har tidigare valt in två väldigt fina lyriker. Men vi behöver också titta lite närmare på prosakonstnärer och nu har vi valt in två väldigt fina prosaister, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Svenska Akademien har utsatts för hård kritik för den mycket ojämna könsbalansen i församlingen. Före dagens inval fanns det bara tre kvinnor i institutionen: Kristina Lugn, Jila Mossaed och Tua Forsström.

ANNONS

I och med dagens inval har antalet kvinnor i Svenska Akademien stigit till fem. Men är det självklart att också den sista tomma stolen besätts med en kvinna? Anders Olsson ger inget klart besked.

- Vi får se, vi har en vakans kvar här nu och ska försöka bredda oss ytterligare med tiden, svarar han.

Rutinerad bedömare

Vilka är de nya ledamöterna? Ellen Mattson, född 1962, är bosatt i Ljungskile i Bohuslän och har främst gjort sig känd för sina psykologiskt insiktsfulla romaner. Hon har fått många priser för sina böcker, bland annat De Nios Vinterpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och så sent som för några veckor sedan Gerard Bonniers pris, som delas ut av just Svenska Akademien.

- Förutom sitt väldigt fina och gedigna författarskap så är hon också en viktig läsare. Hon är en rutinerad bedömare av litteratur och det behöver vi i vårt kommittéarbete, säger Anders Olsson.

ANNONS

När Ellen Mattson fick frågan blev hon väldigt glad samtidigt som hon drabbades av lätt panik, berättar hon för TT.

- Det är nog likadant för alla som får frågan. Man undrar hur det ska gå. Ska jag klara av det? Hur ska jag kunna kombinera det med mitt skrivande? säger hon.

- Men jag tänker så här: Om man får en så pass unik möjlighet så vore det väldigt trist att säga nej.

"Gudabenådad berättare"

Anne Swärd, född 1969 och bosatt utanför Ystad, debuterade 2003 med "Polarsommar" för vilken hon nominerades till Augustpriset. Även Swärd är känd för sina romaner, varav den senaste, "Vera", fick GP:s kritiker att beskriva författaren som "en gudabenådad berättare och en epiker av stora europeiska mått".

- Anne Swärd skriver en intensiv prosa om mänskliga relationer. Hon är också en etablerad diktare, välkänd för de flesta. Hon är även en mycket god läsare och vi tror att hon kan bidra med mycket i kommittéarbetet, säger Olsson.

ANNONS

Anne Swärd blev både förvånad och stimulerad av frågan, berättar hon för TT.

- Det var ett par minuters chock, sedan kände jag att det här är väldigt spännande. Jag känner mig ganska cool, det kanske är för att jag är chockad och inte har insett vad det är som krävs av en ännu, säger hon.

"Väldigt mycket författare"

Det är författare Anne Swärd identifierar sig som, hon har ingen akademisk bakgrund. Samtidigt tror hon att det är just hennes skönlitterära meriter som hon har valts för.

- Jag är väldigt mycket författare i hur jag identifierar mig. Och den väldiga passionen för litteraturen och litteraturens betydelse i samhället tror jag har lyst igenom, säger hon.

Ellen Mattson får stol 9 och efterträder Jayne Svenungsson. Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. De tar sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december.

ANNONS

Invalen i Akademien jämnar ut könsbalansen – och föryngrar också församlingen en aning.

TT: Men den yngsta av de nyinvalda är 50 år – hade inte Svenska Akademien behövt föryngras ännu mer?

- Jag vet inte. Det kanske vi kan göra i det kommande invalet. Men jag tycker också att det är bra med erfarna läsare som kan göra det stora arbetet också i kommittéerna. I Nobelkommittén har vi prövat med yngre läsare och det arbetet fortsätter nu, säger Anders Olsson.

TT

Fakta: Akademien – stol för stol

Stol nummer 1: Eric M. Runesson, jurist

Stol nummer 2: Bo Ralph, språkforskare

Stol nummer 3: Sture Allén, språkforskare

Stol nummer 4: Anders Olsson, författare och litteraturforskare samt Akademiens ständige sekreterare

Stol nummer 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare

Stol nummer 6: Tomas Riad, språkforskare

Stol nummer 7: Vakant efter det att Sara Danius, litteraturforskare och författare, utträdde ur Akademien 26 februari 2019

Stol nummer 8: Jesper Svenbro, antikforskare och poet

Stol nummer 9: Ellen Mattson, författare, tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst den 20 december

Stol nummer 10: Peter Englund, historiker och författare

Stol nummer 11: Mats Malm, författare och litteraturforskare

Stol nummer 12: Per Wästberg, författare

Stol nummer 13: Anne Swärd, författare, tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst den 20 december

Stol nummer 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker

Stol nummer 15: Jila Mossaed, poet

Stol nummer 16: Kjell Espmark, författare och litteraturforskare

Stol nummer 17: Horace Engdahl, författare och litteraturforskare

Stol nummer 18: Tua Forsström, poet, tar sitt inträde i Akademien vid dess högtidssammankomst den 20 december

ANNONS