Malin Hultbrants egna barn är inspirationen bakom huvudkaraktärerna.
Malin Hultbrants egna barn är inspirationen bakom huvudkaraktärerna. Bild: Rut-Anna Nilsson

Malin Hultbrant gestaltar barnbok med AI-konst

I den nya barnboken ”Vilde och Lykke och den magiska gläntan” möter läsaren äventyr, spänning och AI-konst.
– Det var mycket roligare och svårare än vad jag trodde, säger illustratören Malin Hultbrant.

ANNONS
LocationLaholm|

Snuttiduttpluttisnutten är det långa men underhållande namnet på den mystiska varelsen i den nya barnboken ”Vilde och Lykke och den magiska gläntan” skriven av Evelina Palrén Hultbrant. Illustratören till boken är Malin Hultbrant från Laholm, hon har tillsammans med författaren som även är hennes pappas fru kommit på och skapat de AI-genererade illustrationerna i boken.

– Det har funkat bra. Hon har haft en vision av hur bilderna ska se ut och sen har jag tolkat dem efter mina förutsättningar, säger Malin.

AI-krångel

Malin Hultbrant, 33, arbetar i dag som sjuksköterska och är bosatt i Laholm. Hennes stora intresse för kreativt skapande som måleri, keramik och nu silversmide fick henne att illustrera boken. För att inte behöva spendera en förmögenhet på illustrationerna till boken rekommenderade förlaget att de skulle vara AI-genererade.

ANNONS
Malin Hultbrant kan tänka sig fortsätta att skapa AI-konst i framtiden.
Malin Hultbrant kan tänka sig fortsätta att skapa AI-konst i framtiden. Bild: Rut-Anna Nilsson

– Det var svårt i början då datorn inte förstod mina kommandon. Några av bilderna i boken är helt ritade av mig då AI:n inte fick fram det jag ville, säger Malin.

Efter många försök lyckades Malin generera flera av bilderna till boken. Bilderna är en kombination av olika tekniker. Illustrationerna är först ritade av henne i ett ritprogram på datorn och sen genererade genom AI med hjälp av specifika teman.

– Det var mycket roligare och svårare än vad jag trodde, säger Malin.

Bakgrunden till berättelsen

För tre år sedan hittade Evelina på historien till boken när hon passade Malins barn som är huvudkaraktärerna i berättelsen. I stunden var det bara en spontan godnattsaga men när Evelina blev sjukskriven ville hon publicera den som sin första bok.

– Jag sa att hon bara skulle köra, hon hade inget att förlora, säger Malin.

Boken handlar om Vilde och Lykke som tältar i skogen för första gången och stöter på den mystiska varelsen Snuttiduttpluttisnutten. Alla tre blir snabbt vänner och han visar dem en magisk plats.

Barnen får själva skapa

Malins barn som är på omslaget är själva inte jättenöjda över sina AI-genererade porträtt men fascineras över de akvarellinspirerade naturbilderna i boken. Någon som inte syns i boken är självaste Snuttiduttpluttisnutten.

ANNONS

– Tanken var att boken först skulle heta Snuttiduttpluttisnutten, men man ser honom knappt i boken. Det står beskrivet hur han ser ut och tanken är att barnen själva ska använda sin kreativitet och fantasi kring karaktären, säger Malin.

Under hashtaggen #Snuttiduttpluttisnutten på Instagram kan barnen själva lägga ut bilder på sina egna tolkningar av den mystiska varelsen. Bilderna lägger Malin och Evelina sedan ut på Snuttiduttpluttisnuttens officiella Instagram-konto.

– Det är så underhållande att se hur kreativa barnen är, säger Malin.

LÄS MER:Barnboksförfattare från Laholm släpper tredje boken

ANNONS