Inte för alla. Skottorpsbon och författaren Linus Lundberg gav nyligen ut sin bok ”Beskakungen” om malörtsbrännvin och dess traditioner. ”Jag gillar att beska är en sådan vattendelare, det är en del av charmen.”
Inte för alla. Skottorpsbon och författaren Linus Lundberg gav nyligen ut sin bok ”Beskakungen” om malörtsbrännvin och dess traditioner. ”Jag gillar att beska är en sådan vattendelare, det är en del av charmen.”

Linus smak för beska blev en bok med bett

Alla kan inte älska det, men nu kan alla läsa om det och bilda sin egen uppfattning. Linus Lundberg från Skottorp har skrivit en bok om malörtsbrännvin, så kallad besk.

ANNONS
|

Tung facklitteratur endast för de riktigt nördiga? Nej då, Linus Lundbergs nya bok ”Beskakungen” som kom ut i dagarna är en bok full av funderingar, fakta och filosofi.

– Boken ska vara rolig att läsa oavsett om du gillar besk eller ej, säger Linus.

Född och uppvuxen i Linköping var det först 2010, när han flyttade till Skottorp, som Linus invigdes i beskans magiska värld. Det är nämligen här, i de södra delarna av Sverige, som traditionen att brygga brännvin på malört fortfarande blomstrar.

– Historiskt sett har besk bryggts ända upp till Dalarna men i dag är traditionen lika okänd i resten av landet som den är självklar i Laholm och på Österlen.

ANNONS

I dessa trakter förekommer också den årliga beskrundan, där grannar besöker varandra för att testa ut den godaste beskan. Vinnaren blir beskkungen för resten av året – därav bokens titel.

– Jag föll själv direkt för smaken. Eftersom det inte fanns så mycket skrivet om besk så kände jag att det här är ett ämne jag måste avhandla.

Genom intervjuer, provsmakningar och djupdykningar i historiska arkiv växte ”Beskakungen” fram. Boken bjuder på flertalet recept, men här finns också historiska anekdoter, Linus egna illustrationer och så några, kanske provocerande, ställningstaganden.

– Jag vill sticka hål på myter och utröna vad besk är och inte är. Det, och att jag kommer utifrån, kan nog reta vissa.

2015 debuterade Linus Lundberg med ”Laholm: samlade skrönor och saltade sanningar” och nu som då är det Laholms bokhandel som står för utgivningen. ”Beskakungen” är kanske främst av intresse för sydsvenska beskafantaster, men även på andra sidan Atlanten finns en möjlig läskrets.

– När svenskarna utvandrade till Amerika tog de med sig beskan dit och i dag trendar den i Chicago med både drinkar och shots. Besk är otroligt enkelt att brygga så kanske kan svenska hipsters ge drycken ett liknande uppsving här hemma.

ANNONS

Lite om: Linus Lundberg

Ålder: 36 år.

Familj: Frun Emma och dottern Signe.

Bor: Villa i Skottorp.

Gör: Kommunikatör på kultur- och turismenheten i Laholms kommun.

Fritid: Läser och skriver, framför allt om politik, kultur och historia. Debutboken ”Laholm: samlade skrönor och saltade sanningar” kom 2015.

Aktuell med boken ”Beskakungen”.

ANNONS