Dalahästen i Avesta. Arkivbild.
Dalahästen i Avesta. Arkivbild.

Kända monument faller sönder

Dalahästen i Avesta, träbjörnen i Sveg och det enorma Y:et utanför Timrå. Alla är de kända landmärken och alla måste de restaureras för miljonbelopp för att inte falla sönder.

ANNONS
|

Enligt Sveriges Radios Kulturnytt har Lennart Åslunds stora träbjörn, som är placerad där bilvägarna möts i Sveg i Härjedalen, börjat läcka in vatten och huvudet har börjat sloka. Björnen, som uppfördes 2005, har fått ett täcke på ryggen och huvudet har stagats upp. Men även om de akuta problemen är lösta har Härjedalens kommun troligtvis inte råd med en storskalig upprustning.

- Vi har nog svårt att lägga några stora summor på att återställa björnen som landmärke tyvärr. Det är nog så att när man gör sådant här ska man redan från början räkna med att det kommer kosta pengar på sikt också, säger kommunchefen Gunnel Gyllander till SR.

ANNONS

Även den stora dalahästen i Avesta har påverkats negativt av väder och vind och börjat spricka och ska nu renoveras, liksom Bengt Lindströms enorma Y-skulptur utanför Timrå. Dock handlar det om miljonbelopp för kommunerna, runt fem miljoner för Timrås del.

- Det här är en skulptur i kolossalformat av den världskända konstnären Bengt Lindström och jag tycker det är värt pengarna att återställa den till sin ursprungliga glans. Jag tror inte att man tänkte på underhållsperspektivet när det uppfördes. Men det är ju viktigt att ta med det här i beräkningarna när en kommun gör en sådan här investering, säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande i Timrå till SR.

TT

ANNONS