Ika Nord tar över som teaterkonsulent

En scenräv lämnar jobbet och en annan tar över.
…Ika Nord blir ny teaterkonsulent för Halland, efter Björn Holmgren.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Jag träffar bägge två på Ikas kontor på Hallands bildningsförbund (hennes nya arbetsgivare). Rummet är nästan helt kalt med vita och rosa väggar.

– Jag håller på att måla om, men det får bli en till strykning och sedan kommer det möbler. Jag ska få ett eget skrivbord, säger Ika med lysande ögon.

Det nya jobbet blir hennes första fasta anställning, vid 58 års ålder!

– Frilanslivet har varit fantastiskt spännande, men nu känns det som en större utmaning att få vara på en plats och verka mer långsiktigt.

Ika Nord tillbaka i Halmstad

Ika är välkänd i Halland – ja, i hela riket – som mimare, skådespelare, regissör, koreograf och sångerska (jag hade gärna hört henne sjunga ännu mer). Hon är uppväxt i Halmstad och har i många år mestadels levt i Stockholm, men nu får hon sin bas i barndomsstaden och huset i Frösakull.

ANNONS

– Jag håller som bäst på att återupptäcka stan, säger Ika vars uppgift blir att stötta teaterlivet i Halland på bästa sätt, vilket kan innebära i stort sett vad som helst.

– Det kan vara allt från regi- eller koreografihjälp, till stöd med något praktiskt eller tips för finansiering.

Ika har precis som sin föregångare Björn Holmgen en stor tillgång för konsulentjobbet: bägge två har sina rötter i fria teatergrupper med ont om pengar, där medlemmarna har fått sköta i stort sett allt.

Det har inte funnits en vaktmästare att ringa när något har gått sönder.

– Nej, precis. Man tvingas utveckla sin mångsidighet, sin problemlösartalang och får fixa själv, säger Ika och tillägger:

– Jag ser mitt nya jobb lite grand som en bilmekanikers, som identifierar felet och försöker åtgärda det.

Björn har också fått prova på det mesta under sina 33 år som teaterkonsulent.

Nu slutar han, men först efter att ha fyllt 70 år.

– Jag har varit här väldigt länge och jag har trivts väldigt bra. Jag har haft fina arbetskamrater och ett stort svängrum för att göra roliga saker, säger Björn.

Panta Rei gigantiskt projekt

Han har under en stor del av tiden hjälpt teaterarbetare med små saker, men även legat bakom flera stora projekt.

ANNONS

– Vi byggde upp Kulturhuset i Folkparken på 1980-talet och det var en fantastisk scen i flera år, där "En julsaga" 1990 förstås var den största föreställningen.

Ett annat gigantiskt evenemang var väl Halmstads 700-årsfirande 2007?

– Ja, vi spelade föreställningen "Panta rei" och hade 13 stationer längs Nissan.

Björn har även regisserat många revyer, både i Halland och i andra län, och det ska han fortsätta med.

– Dessutom satsar jag mer på musiken, säger Björn som sjunger i bandet Waltzheimers.

Skelettet Åke dyker upp

Ika har redan hunnit prova på konsulentjobbet: hon har jobbat lite med Maskrosteatern i Falkenberg och kören Vox Humana i Varberg.

– Jag ser fram mot nya samarbeten och hoppas bland annat få undervisa i mim och rörelse. Men det viktiga är inte vad jag själv vill, utan vad andra har för önskemål – och hur jag kan hjälpa till.

Du fortsätter väl ändå att själv stå på scen?

– Absolut. Jag har några åtaganden bland annat tillsammans med det populära Skelettet Åke, och då får Björn hoppa in och vikariera på sitt gamla jobb.

ANNONS