Regissören Maria Sid har fått en dröm uppfylld i arbetet med "Min fantastiska väninna" som har Skandinavienpremiär på Årsta Folkets Hus fredag 1 mars. Arkivbild.
Regissören Maria Sid har fått en dröm uppfylld i arbetet med "Min fantastiska väninna" som har Skandinavienpremiär på Årsta Folkets Hus fredag 1 mars. Arkivbild.

Höga förväntningar på Ferrante

Ferrante-febern når en ny toppnotering när pjäsen "Min fantastiska väninna" får Skandinavienpremiär. Samtliga föreställningar på Årsta Folkets Hus är utsålda – redan före premiären.

ANNONS
|

Fredag 1 mars är det premiär för Kulturhuset Stadsteaterns utsålda uppsättning av "Min fantastiska väninna". Sammanlagt rör det sig om 47 slutsålda föreställningar, om man räknar med genrepet.

- Jag förstod att det skulle finnas ett stort intresse eftersom Ferrante är en världssuccé, men som regissör kan jag inte låta den typen av saker påverka själva arbetet, säger regissören Maria Sid.

ANNONS

"Perfekt för storyn"

Just nu renoveras Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. "Min fantastiska väninna" spelas därför på Årsta Folkets Hus i södra Stockholm – en typisk funkisbyggnad från början av 1950-talet.

- Det en väldigt speciell plats och helt perfekt för storyn med sin tidstypiska arkitektur. Vi har använt oss mycket av själva rummet när vi har byggt föreställningen, säger Maria Sid.

"Min fantastiska väninna" bygger på Elena Ferrantes romansvit om Elena och Lila, vars långa vänskap tar sin början i det tidiga 1950-talet, om än i ett fattigt Neapel och inte i folkhemmets Sverige

Som att öppna en bok

- Den stora utmaningen är att historien sträcker sig över flera decennier, det gäller att hitta en form som fungerar och välja vad man ska fokusera på, säger Maria Sid.

Hon vill inte avslöja för mycket om hur historien kommer att gestaltas på scen, men berättar att det för publiken kommer att bli som att "öppna en bok och träda in i en värld".

ANNONS

- Fokus ligger på berättelsen om en kvinnas liv, som publiken får ta del av genom en kedja av minnen, och på kvinnlig ambition, som i alla tider både har provocerat och irriterat, säger Maria Sid.

Ny chans nästa år

- Jag har länge haft som dröm att få berätta om en kvinnas liv rakt upp och ner, det har jag fått göra nu och det har varit en oerhört kreativ process. Sedan är jag förstås glad över att intresset är stort och att vi kan möta publikens efterfrågan med en ny spelperiod, säger Maria Sid.

Den som inte har fått biljett till vårens spelperiod får alltså en ny chans – fredag 10 januari 2020 blir det nypremiär av "Min fantastiska väninna". Biljetterna till nästa spelperiod släpps tisdag 26 februari.

ANNONS

TT

Baserad på succéromanerna

"Min fantastiska väninna" är en pjäs av dramatikern April De Angelis. Den är baserad på den italienska författarens Elena Ferrantes romansvit om vännerna Elena och Lila. Pjäsen hade premiär i London våren 2017 och fick strålande recensioner. För den svenska översättningen står Johanna Hedenberg, som också har översatt romansvitens fyra böcker till svenska.

I regissören Maria Sids uppsättning spelas huvudrollerna av Maja Rung (Elena) och Ruth Vega Fernandez (Lila). "Min fantastiska väninna" har Skandinavienpremiär på Årsta Folkets hus i södra Stockholm fredag 1 mars och får nypremiär 10 januari 2020.

Hösten 2018 hade HBO-serien som bygger på Elena Ferrantes första bok om Elena och Lila premiär. HBO har bekräftat att tv-serien får en ny säsong som bygger på den andra delen i romansviten.

ANNONS