Regissören Elin Övergaard har chans att vinna en Guldpalm för sin film "Ingen lyssnar".
Regissören Elin Övergaard har chans att vinna en Guldpalm för sin film "Ingen lyssnar".

Hennes kaosiga möte kan vinna en Guldpalm

Elin Övergaard pluggar fortfarande på Stockholms Dramatiska högskola. Men hennes kortfilm om ett tumultartat möte om ett flyktinghem tävlar om en Guldpalm i Cannes.

ANNONS
|

Kortfilmen "Ingen lyssnar" handlar om ett möte för ett planerat HVB-hem för ensamkommande flyktingar. Stämningen är hätsk redan från början och kortfattat kan man säga att filmens titel beskriver innehållet ganska träffande. Flera arga människor ger uttryck för sina åsikter, men någon dialog uppstår inte precis. De två största rollerna spelas av Cecilia Milocco ("De ofrivilliga") och komikern Kristoffer Appelquist ("30 grader i februari").

Filmen valdes ut bland över 4000 bidrag till att tävla i kortfilmssektion i Cannes, och har alltså chans att vinna en Guldpalm.

Omfattande research

På en pressträff i den franska kuststaden berättar regissören Elin Övergaard att hon fick inspiration till filmen när hon själv besökte ett möte om ett planerat HVB-hem under flyktingkrisen 2015.

ANNONS

- Ju mer kommunpolitikerna misslyckades med att svara på folks frågor, desto mer frustrerade blev folk i salen. Det var den polariserande stämningen jag ville sätta fingret på, säger Elin Övergaard.

TT: Vad var den största utmaningen?

- Vi ville verkligen göra våra rollfigurer rättvisa, utan att döma dem. Vi gjorde mycket research och pratade med folk med olika politisk bakgrund. Tanken är att visa att folk alltid har en anledning till sina åsikter.

"Olika reaktioner"

Hur man tolkar filmen beror till stor del på hur man själv tänker och tycker i frågan. Så verkar det i alla fall, att döma av de publikreaktioner som Elin Övergaard har tagit del av.

- Det har varit väldigt olika reaktioner. Niklas, som Kristoffer Appelquist spelar, tolkas av en del som en rasist direkt, medan andra tycker att han beter sig helt rimligt filmen igenom och att han borde reagera starkare.

ANNONS

TT: Är du själv engagerad i flyktingfrågan, privat?

- Inte mer än någon annan. Man kan väl säga att den här filmen är mitt bidrag i ämnet.

De kommande nio dagarna ska Elin Övergaard ägna sig åt att se film på festivalen och "dricka lite vin och äta god mat". Hur det går i själva tävlingen, som avgörs den 24 maj, vågar hon inte sia om.

- Jag har inte sett de andra bidragen än, så det blir spännande att se.

Cannes, TT:s utsända

Fakta: Elin Övergaard

Född: 1994 i Uppsala.

Pluggar: Går regilinjen vid Stockholms dramatiska högskola. Har även studerat filmproduktion vid Akademin Valand Film.

Tidigare meriter: Vann Startsladden vid Göteborgs filmfestival 2019, för "Ingen lyssnar". Kortfilmerna "Kontroll", "Gryning", "Antingen eller" och "Förebilder". Har även fotograferat Alexandra Dahlströms regidebut "All we have is now".

Röd tråd: Jag gör ofta film om ensamma människor som vill bli hörda och få bekräftelse och som inte vill bli lämnade. Förmodligen för att jag är likadan själv.

ANNONS