Ullevi. Fotografen Marcus Erixson fotade Håkan Hellströms spelningar på Ullevi till nya boken Sjung ditt liv.
Ullevi. Fotografen Marcus Erixson fotade Håkan Hellströms spelningar på Ullevi till nya boken Sjung ditt liv.

Han har följt Håkan Hellström

Fotografen Marcus Erixson fick drömläget – att plåta Håkan Hellström från scenen. – Jag hade tvångstankar om att välta trumsetet inför 70 000 på Ullevi.

ANNONS
|

Projektet tog sin början redan i februari då fotografen Marcus Erixson for till Göteborg för att ta de första bilderna till boken Sjung ditt liv som släpptes i förra veckan.

–En mörk och kall dag i februari är inte de bästa förutsättningarna när man ska försöka ta romantiska bilder, minns han och skrattar.

Han skulle dock få fler tillfällen, många fler. Marcus Erixson följde Håkan Hellström under de efterföljande månaderna och tog bilder såväl under konserterna i New York som på jättespelningarna på Ullevi.

–Det är en obeskrivlig känsla att jobba inför så många människor. Jag hade tvångstankar om att snubbla på någon sladd och välta trumsetet, säger han.

ANNONS

–Man måste vara helt närvarande och ligga lite före om man ska få de bästa bilderna, det gäller att se att Håkan tänker hoppa innan han är i luften, säger Marcus Erixson som inte alls kände att han var i vägen för huvudpersonen.

–Håkan märkte inte ens att jag var där, han går upp helt i musiken och publiken.

Nu har bilderna landat i boken Sjung ditt liv där de illustrerar Håkan Hellströms samlade låttexter. Förutom livebilderna har Marcus Erixson fotograferat Håkan i miljöer förknippade med låttexterna.

–Håkan visade mig runt och det var ju inte de mest välputsade fasaderna i stan. Jag trivs bra med det, de lite mer ruffiga ställena har mer själ, man kan se att det är platser där folk levt och verkat.

Håkan Hellström har låtit Marcus Erixson jobba fritt, men det var artistens idé att be konstnären Carl Johan De Geer sätta sitt avtryck på några av fotografierna.

–Håkans texter rör ju sig mellan fantasi och verklighet och det är också det som gör de så spännande att försöka illustrera. Håkan har gillat Carl Johans grejer sedan han var liten och det blev jättebra tycker jag. När man ser bilderna får man en liten inblick i Håkans universum.

ANNONS
ANNONS