"Jag upptäcker fortfarande ny musik som jag kan använda mig av, så jag tänker inte gå i pension än på länge", säger Polarpristagaren Grandmaster Flash.
"Jag upptäcker fortfarande ny musik som jag kan använda mig av, så jag tänker inte gå i pension än på länge", säger Polarpristagaren Grandmaster Flash.

Grandmaster Flash: Coolt att få träffa kungen

Hiphop-pionjären Grandmaster Flash är i Stockholm för att ta emot Polarpriset. Han är den förste någonsin inom genren att tilldelas priset.

ANNONS
|

"Polarpriset, vad är det för något?" Ungefär så reagerade Grandmaster Flash när han fick höra att hans kontor fått samtalet.

- Jag får många erbjudande och kan förstås inte tacka ja till allt, men när det här dök upp sade man åt mig att det var en ganska stor grej.

Han fick rådet att kolla upp priset och blev imponerade av vad han läste. Ännu bättre blev det när han såg vilka som tidigare har fått det.

ANNONS

Hört att kungen är cool

Att tilldelas priset ser Grandmaster Flash som en stor ära, och det är inte utan att han tänker tillbaka på hur allting en gång började, säger han.

- Tänk att jag som tonåring gjorde det här gratis och att man även när jag slog igenom sade att hiphop bara var en fluga. "Ni plockar isär låtar, sätter ihop dem till nya och pratar i stället för att sjunga? Kom igen, det kommer aldrig att hålla." Men nu sitter jag i Sverige nästan 50 år senare och snart ska jag få träffa kungen.

För att kunna närvara vid prisceremonin i Stockholm var Grandmaster Flash tvungen att planera om sin pågående turné, men det kändes som ett måste när han förstod att det var Sveriges kung som skulle överräcka priset.

- Jag har hört att han är ganska cool, en trevlig man som jag förhoppningsvis får en pratstund med.

ANNONS

Ser sig om en nörd

Juryn motiverar priset med att "Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument".

- Jag håller med om att jag är en vetenskapsman, men skulle hellre använda ordet nörd. Jag har aldrig studerat musik och fattade aldrig det där med toner och sådant när jag gick i skolan. Jag närmade mig musiken ur ett matematiskt perspektiv, genom räkna ut hur och när och varför man skulle göra vad för att få en viss effekt.

Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som han egentligen heter, växte upp i ett hem där hans föräldrar och äldre systrar spelade all slags musik, allt från rock och pop, jazz och blues till soul och karibisk musik.

- För mig har musik aldrig varit svart eller vit, amerikansk eller utländsk. Den har ingen hudfärg och ingen nationalitet. Det enda som finns är musik.

ANNONS
TT

Fakta: Grandmaster Flash

Joseph Saddler föddes på Barbados 1958 men växte upp i Bronx i New York.

Artistnamnet fick han genom att kombinera sitt smeknamn "Flash" med att han en gång hade blivit kallad "Grandmaster" efter att ha varit DJ på en fest.

Räknas i dag som en av hiphopens verkliga pionjärer. När han började fanns varken mixerbord eller "scratching". Han var tvungen att själv uppfinna ett sätt att få skivan att fortsätta röra sig, trots att man drog den fram och tillbaka med händerna. Han snickrade ihop sin egen utrustning, med material från soptippar, tygfabriker och mataffärer.

Med gruppen The Furious Five lade han, tillsammans med Afrika Bambaataa och Sugar Hill Gang grunden till det som blev hiphop. Första skivan "The messege" släpptes 1982. Titellåten anses vara en av de bästa hiphoplåtarna genom tiderna.

2007 valdes han som första hiphopakt någonsin in i Rockens Hall of Fame.

Tisdag den 11 juni tar han emot Polarpriset som instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. I år går priset också till violinisten Anne-Sophie Mutter och stiftelsen Playing for change. Pristagarna får en miljon kronor vardera.

Fakta: Tidigare pristagare

2018: Metallica och Afghanistans nationella musikinstitut

2017: Sting och Wayne Shorter

2016: Max Martin och Cecilia Bartoli

2015: Emmylou Harris och Evelyn Glennie

2014: Chuck Berry och Peter Sellars

2013: Youssou N'Dour och Kaija Saariaho

2012: Paul Simon och Yo-Yo Ma

2011: Patti Smith och Kronos Quartet

2010: Björk och Ennio Morricone

2009: Peter Gabriel och José Antonio Abreu

2008: Pink Floyd och Renée Fleming

2007: Sonny Rollins och Steve Reich

2006: Led Zeppelin och Valerij Gergijev

2005: Gilberto Gil och Dietrich Fischer-Dieskau

2004: BB King och György Ligeti

2003: Keith Jarrett

2002: Miriam Makeba och Sofija Gubajdulina

2001: Burt Bacharach, Robert Moog och Karlheinz Stockhausen

2000: Bob Dylan och Isaac Stern

1999: Stevie Wonder och Iannis Xenakis

1998: Ray Charles och Ravi Shankar

1997: Bruce Springsteen och Eric Ericson

1996: Joni Mitchell och Pierre Boulez

1995: Elton John och Mstislav Rostropovitj

1994: Quincy Jones och Nikolaus Harnoncourt

1993: Dizzy Gillespie (postumt) och Witold Lutoslawski

1992: Paul McCartney och de baltiska staterna (Estland, Lettland och Litauen)

ANNONS