Gatuteatern invigdes med att slå ett slag för kulturen

Internationella Gatuteaterfestivalen har inletts. Under tisdagens invigning fick publiken på Stora Torg höra Aida Hadzialic stå upp för kulturen och se årets första artist blanda rockringskonster med humor.

ANNONS
|

Internationella Gatuteaterfestivalen invigdes under tisdagen på Stora torg – för 22:a året i rad. Ulf Andersson, konstnärlig ledare, var tacksam över att gatuteatern fått verka i Halmstad under alla dessa år:

– Hasse Alfredsson har sagt många både lustiga och tänkvärda saker, bland annat att det är lång leveranstid på 100-åriga träd. Och det är rätt viktigt, att saker får växa i frid och utvecklas. Det tackar vi för. Vi har haft ett fantastiskt stöd från Kulturförvaltningen, Region Halland, stora delar av kommunen och många sponsorer.

Efter de inledande orden höll ex-ministern Aida Hadzialic – som avbrutit sin semester för att närvara – ett kulturpolitiskt tal som möttes av applåder.

ANNONS

– Kultur är en rättighet för alla. Det handlar inte bara om att vi ska vara kulturella konsumenter och ta del av något som ges till oss, det är inte bara ett privilegium som vi ska försöka avnjuta. Kultur är så mycket mer, det är att vara medskapande och det tycker jag att Gatuteaterfestivalen här i Halmstad manifesterar – och Uffe (Ulf Andersson) upprätthåller den traditionen, sade hon bland annat.

Avslutningsvis citerade Hadzialic Winston Churchill:

– Ni vet själva vad han sa när andra världskriget pågick. Han fick till sig en rekommendation på att han borde dra ner på kulturen och hans svar var då – och det här är verkligen bevingade ord som har fastnat på mig: ”Om vi drar ner på kulturen, vad har vi då att kämpa för?”

Pastor Paul Fried kunde därefter ge Gatuteaterfestivalen sin välsignelse. Festivalorkestern, under ledning av Hugo Ulfsson, kompletterades av Per Thornberg och bjöd på musik i jazzens tecken innan det blev tid för årets första artist – yrvädret Eloise Green från Adelaide, Australien.

I hennes show blandades rockringskonster med en stor dos humor. Publiken måste hela tiden vara på sina tår – som när hon iscensatte ett bröllop och hämtade make, präst, best man och brudtärnor i publiken. Innan dess hade hon legat på rygg på kullerstenen, snurrat en rockring runt foten och sagt:

ANNONS

– Jag slår vad om att ni inte förväntade er det här när ni vaknade upp i morse: en kvinna gravid i sjätte månaden med en rockring runt foten. Men jag visste exakt vad som vad som skulle ske.

ANNONS