Internationella Gatuteaterfestivalen invigs på Stora torg på tisdag. Foto: Pressbild
Internationella Gatuteaterfestivalen invigs på Stora torg på tisdag. Foto: Pressbild

Gatuteater i världsklass intar staden

Under tre dagar fylls staden med gatuteater från världens alla hörn. Första augusti inleds den 22:a Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad.

ANNONS
|

Under tisdagens invigning på Stora torg ska Pastor Fried predika och före detta minister Aida Hadzialic tala. Festivalorkestern står för musiken, kompletterade med Per Thornberg och Fredrik Davidsson.

– Aida avbryter sin semester för det här. Hon är en ung intellektuell politiker som ställer upp för kulturen, det ska hon lovprisas för. Och hon är faktiskt min gamla teaterelev, säger Ulf Andersson, konstnärlig ledare för festivalen, som själv också ska tala på invigningen.

Varje festivaldag har ett eget tema. På tisdag kommer systerfestivalen Stockholm Street och deras artister att uppträda. Under onsdagen är det Nordic Streets – som är en del av Gatuteaterfestivalens satsning på gatukonst – tur att sätta sin prägel. Festivalens sista dag, torsdagen, blir en ”total blandning”, berättar Ulf Andersson.

ANNONS

Artisterna kommer från Sverige, Europa, USA, Kanada, Mexiko, Australien.

– Vi har 35–40 olika föreställningar. Vill man ha en riktig överraskning ska man se Pain Solution från Norge, som är en av de ledande fakirerna i Europa. Det är chock och sensation, säger Ulf.

Internationella Gatuteaterfestivalen bjuder på en stor variation av föreställningar.

– Det är viktigt för oss att arbeta med en stor bredd. Vi har till exempel cirkusskolan, vi uppmärksammar Martin Luther i ett filosofiskt samtal på Brooktorpsgården, vi har en renodlad jazzkonsert och vi har ett samarbete med Andersberg, där vi också har vår stora final. Vi rör oss horisontellt och vi spelar för mannen och kvinnan på gatan – vilket vi inte är ensamma om att säga, men vi gör det konkret, säger Ulf, och menar att det även handlar om att skapa sammanhang och göra alla delaktiga.

– Vi har lätt för att göra kulturen till event, i stället tror jag på att kulturen ska vara allestädes närvarande i vardagen, det är någon slags grundidé.

Fotnot:Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad pågår 1–3 augusti.

ANNONS