Viktor och Gustaf Norén har tidigare spelat i banden i Sugarplum Fairy respektive Mando Diao. Pressbild.
Viktor och Gustaf Norén har tidigare spelat i banden i Sugarplum Fairy respektive Mando Diao. Pressbild.

"Frödings ande vilar över hela konserten"

Bröderna Gustaf och Viktor Norén skalar av sig den populärkulturella uniformen och åker på visturné. Med sig har de ett gäng folkmusiker från Dala-Floda.

ANNONS
|

Gustaf och Viktor Norén växte upp i Borlänge, där de redan i tonåren spelade i banden Mando Diao respektive Sugarplum Fairy. När Gustaf Norén, bandets ena sångare, hoppade av det framgångsrika Mando Diao 2015 skapade det rubriker. Sedan dess har han arbetat som musiklärare, spelat på äldreboenden och flyttat tillbaka till hemstaden.

- Jag har inte varit professionell musiker på fem år. Men jag spelar mycket hemma med min familj och med mina barn. Jag tror aldrig att jag har spelat så mycket som när jag lade gitarren på hyllan, säger han.

ANNONS

"Kreativ motorväg"

Tillsammans med folkmusiker som han lärt känna genom att han skaffat studio i Dala-Floda, fyra mil väster om Borlänge, upptäckte Gustaf Norén barndomens musik på nytt. Och samtidigt inleddes ett samarbete med den fem år yngre Viktor.

- Det öppnade upp som en kreativ motorväg när vi började spela tillsammans. Man har ju som en speciell kemi med någon som man alltid har haft i sitt liv. Det gjorde att vi hittade tillbaka till en lust till musiken, säger Viktor Norén och avslöjar att ett album är på gång.

- Vi håller på och jobbar med en skiva. Vi skriver tillsammans med Björn Olsson och planen är att den ska spelas in i höst. Den kommer förmodligen nästa år.

De två bröderna fyller i varandras meningar, avbryter och pratar i munnen på varandra om hur de båda hittade tillbaka till ett ursprungligt samarbete efter att de lämnade konstellationerna Mando Diao och Sugarplum Fairy.

ANNONS

- Jag har aldrig gjort något själv. Jag har inte skrivit en enda låt själv. Jag har aldrig trivts solo. Musik är ett utbyte av kunskap som påminner om att sticka, knyppla eller snickeri. Man lär sig en låt och kan man den är man redo att lära ut till nästa person. Den kulturen är väldigt behaglig att vara i, säger Gustaf Norén.

Introducerade Fröding

En stor del av repertoaren består av visor till tonsatta dikter av Gustaf Fröding. Det hela grundar sig förstås i Mando Diaos skiva "Infruset" från 2012, som gjorde bandet folkkära och där singeln "Strövtåg i hembygden" låg etta på Svensktoppen i 86 veckor. Årets turnépremiär sker på Alsters herrgård i Karlstad, Frödings barndomshem som numera är minnesgård och där "Strövtåg i hembygden" utspelar sig.

- Vi frågade om vi fick spela där, eftersom vi tyckte att det passade bäst. Annars är det oftast platsen som väljer musikern, inte tvärtom, säger Gustaf Norén.

ANNONS

- Det blir en mer tredimensionell upplevelse om platsen har en koppling till musiken som spelas. Frödings ande vilar över hela konserten, även om vi inte bara kör Frödingtolkningar. Vår morfar är från Värmland och det var han eller främst mamma som sjöng "Elin i hagen" som godnattvisa för oss, som introducerade oss till Fröding, säger Viktor Norén.

TT

Fakta: Här spelar Gustaf och Viktor Norén i sommar

29 juni – Alsters Herrgård, Karlstad

4–5 juli – Kackelstugan, Öland

6 juli – Peace & Love, Borlänge

11 juli – Göteborg

12 juli – Visfestivalen i Västervik

13 juli – Malungsfors visfestival, Malungsfors

18 juli – Visby

26 juli – Hudikkalaset i Hudiksvall

30 augusti – Uppsala

ANNONS