Supertalang. Frances hyllas redan som Englands nästa, stora sångerska.
Supertalang. Frances hyllas redan som Englands nästa, stora sångerska.

Frances är nära sitt stora genombrott

Frances är snubblande nära att slå igenom i musikvärlden. – Livet är så fantastiskt roligt just nu, säger hon.

ANNONS
|

Det är dagen efter Sophie Frances Cooke har medverkat i SVT:s klassiska Allsång på Skansen. Hon har dröjt sig kvar i Stockholm, som hon beskriver som ”vanvettigt vackert”, och är full av intryck från kvällen innan.

–Jag hade nog inte riktigt förstått vad det var för slags program, men det var hur häftigt som helst. Något sådant har vi inte hemma i England. Det var ju en väldig feststämning, så det kändes lite knepigt att komma med min lugna ballad. Men publiken var hur fin som helst, säger hon.

Frances, 23 år, har några mycket intensiva månader bakom sig. Hon har spelat på festivaler och klubbar i de stora städerna i Europa och i de stora städerna i USA samtidigt som hon gjort färdigt sitt debutalbum som ska komma någon gång i början av nästa år. Med två ep:s och framgångar med låtarna Don’t worry about me och senast Say it again har hon fått en bra start.

ANNONS

–Jag njuter av varje dag. Normalt sett trivs jag bäst med inrutade rutiner, men nu är rutinen att det händer nya saker hela tiden och jag har upptäckt att jag gilla det ännu mer, säger hon.

Frances började skriva låtar redan som barn och via en avbruten musikutbildning i Liverpool lämnade hon hemstaden Oxford för London där hennes demos snabbt blev en snackis på stans skivbolagskontor. De enkla, avskalade inspelningarna från den pyttelilla lägenheten där förbipasserande mopedbud och skällande hundar läckte in i musiken fick ”alla” att prata om Frances som ”nästa stora stjärna.”

Du har en fantastisk röst, när insåg du att det var något speciellt med den?

–Tack så mycket, jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det när folk berömmer min röst, även om det såklart är roligt. För mig är det ju så jag låter. Jag försöker bara var så ärlig och enkel som möjligt.

Nu när du turnerar så mycket och sjunger hela tiden, hur påverkas rösten?

ANNONS

–Den blir trött förstås, men samtidigt starkare. Precis som vilken annan del av kroppen som helst så blir den uthålligare ju mer man använder den. Det är häftigt.

Hinner du skriva ny musik när du reser hela tiden?

–Absolut, jag har med mig ett pyttelitet keyboard, en enkel mikrofon och en laptop. Jag tror det är bra för mig, jag är van att sitta i ett litet rum med begränsade utrymmen och det gör att musiken blir mer avskalad och direkt.

Hur trivs du annars på turné?

–Utmärkt. Vi reste inte så mycket när jag var barn och absolut inte till storstäder. Det är otroligt att få upptäcka New York, Chicago, Paris, Stockholm...

Fakta: Frances

Namn: Sophie Frances Cooke

Ålder: 23 år

Aktuell: Med låtarna Say it again och Don’t worry about me. Debut- albumet släpps nästa år.

Läser: Just nu The Teacher av Katerina Diamond. ”Den börjar bli riktigt läskig.”

ANNONS