"Boken är rejält stor, så uppslagen är superlånga. Jag ville få med vyer, horisont och skärgårdskänsla", säger Maria Nilsson Thore om boken "Ett litet djur åt Pelle", skriven av Astrid Lindgren.
"Boken är rejält stor, så uppslagen är superlånga. Jag ville få med vyer, horisont och skärgårdskänsla", säger Maria Nilsson Thore om boken "Ett litet djur åt Pelle", skriven av Astrid Lindgren.

Första bilderboken om Saltkråkan här

Hon minns obehaget när farbror Melker trillade i med kläderna på och Tjorvens rutiga hängselbyxor. Nu illustrerar Maria Nilsson Thore den första bilderboken någonsin om Astrid Lindgrens älskade berättelse "Saltkråkan".

ANNONS
|

Tjorven, Pelle, Båtsman och Melker – många känner till dem främst från tv. Men nu kommer den första bilderboken, baserad på ett kapitel ur boken "Vi på Saltkråkan" – som i sin tur är baserad på den klassiska tv-serien.

För illustratören Maria Nilsson Thore var det aldrig någon tvekan när hon fick frågan.

- Jag tror aldrig att jag har tackat ja så fort, det kändes så självklart. Astrid Lindgrens namn, då vet man att det blir bra, säger hon.

ANNONS

Barnen tar plats

"Ett litet djur åt Pelle" handlar om ett strapatsrikt äventyr då Pelle ska få ett eget husdjur. Han och Tjorven ger sig ut i en eka och ror över till grannön, där det finns kaniner att köpa. Tanken är att det ska bli en, kanske två böcker till på temat djur.

- Förlaget har valt ut vad som passar just för bilderboksåldern. Det är gulliga djur och roliga äventyr, jag tycker att det fungerar bra, säger Maria Nilsson Thore.

Trots över 20 år som illustratör kände hon sig ändå liten inför uppdraget till en början. När hon gick igenom sina barndomskärlekar från böckernas värld insåg hon att nästan alla var skapade av Astrid Lindgren. Samtidigt undrade hon hur Saltkråkan skulle ha påverkats av tiden.

- Innan jag fick manuset tänkte jag "hur är det med hennes texter nu, är de lite ålderdomliga?". Vissa ord är äldre, men samtidigt är man så van vid hennes sätt att skriva. Och barnen samtalar och tar plats på samma sätt som alltid, och det gör det så tidlöst och suveränt.

ANNONS

"Charmigt gåpåig"

Maria Nilsson Thore fick fria händer att tolka personernas utseende. Till en början målade hon Tjorven blond och magrare, medan Pelle var mörk. Men snart förändrades barnens utseende –den käcka lilla flickan blev återigen rundare, med mörkare hår.

- Jag är undermedvetet färgad av mina minnen av "Saltkråkan" även om jag försökte undvika att titta på tv-avsnitten innan. Men i efterhand tittade jag och då såg jag att jag har gjort rutiga hängselbyxor på Tjorven, och det har hon i serien. Så det visar att jag har kvar bilden av henne levande.

Hon uppskattar Tjorvens personlighet, att hon är gåpåig på ett charmigt sätt.

- Hon är som jättemånga i Astrid Lindgrens böcker, så skönt självklar.

Själv har Maria Nilsson Thore ett lika starkt minne av Stina, som hon hatälskade. Och att farbror Melker föll i vattnet med kläderna tyckte hon var otäckt, kanske för att han som vuxen så uppenbart tappade kontrollen.

ANNONS

Hennes favoriter av Lindgren är annars sagorna, som "Min allra käraste syster".

- Den bilderboken var jätteviktig för mig, och Nils Karlsson Pyssling-boken, med Peter och Petra och sådana små, hemliga personer.

TT

Fakta: Maria Nilsson Thore

Född: 1975

Bor: Norrby i Haninge, utanför Stockholm.

Familj: "Tre barn och man, tax, hönor och katt".

Bakgrund: Utbildad på Konstfack i Stockholm och har arbetat som illustratör sedan 2000. Hon är även verksam som författare och 2011 blev hon dubbelt Augustnominerad.

Gör nu: "Bland annat filmkaraktärer till en långfilm som offentliggjordes i Cannes, baserad på boken 'Apstjärnan'. Och så skriver jag en bok om en tax. Jag har också en egen serie som jag jobbar med sedan många år tillbaka, som heter 'Alla tre'."

ANNONS