Den introverta Tina (Eva Melander) har ett sjätte sinne som kommer väl till pass i tullen där hon jobbar. Där möter hon en dag den skamlöse Vore (Eero Milonoff), vilket förändrar allt. Pressbild.
Den introverta Tina (Eva Melander) har ett sjätte sinne som kommer väl till pass i tullen där hon jobbar. Där möter hon en dag den skamlöse Vore (Eero Milonoff), vilket förändrar allt. Pressbild.

Filmrecension: Gräns

Var beredd på stora känslor och tappade hakor. Den här originella, fantastiskt välspelade och uppfriskande filmen kan mycket väl vara den bästa svenska i år.

ANNONS
|

I den förra framgångsrika John Ajvide Lindqvist-filmatiseringen, "Låt den rätte komma in" (2008), var det en vampyr som hade lyckats ta sig in i en spricka i folkhemmet. Nu är det dags för ett nytt, faktiskt ganska trendigt, väsen att ta plats i den svenska filmhistorien – trollet.

I nordisk folktro representerar trollet något oklart annat, att frukta, skylla på och undvika. I "Gräns" kombineras den här trollmytologin med ett småfattigt vardagsliv som ekar av en institutionaliserad tradition av att sortera och sudda bort det avvikande. Magiska möten i skogen möter sömlöst folköl- och stryktips-realism och precis som i "Låt den rätte komma in" har resultatet blivit mycket vackert, fult och lyckat.

ANNONS

Historien kretsar kring den udda tulltjänstemannen Tina. Hon är storvuxen och introvert men i sitt yrke har hon hittat en fristad – det behöver inte ens påpekas – där hon kan glänsa. Tack vare en mycket pricksäker känsla för vem som har något att dölja stoppar hon både små- och storskaliga smugglare. Hon har också en kille, snäll men oengagerad, och en pappa med vacklande hälsa.

Den vardagliga lunken får ett abrupt slut när en okänd men ändå välbekant man med kaxig aura dyker upp på jobbet. För Tina innebär mötet en komma-ut-process som är förunderlig att se och dumt att avslöja för mycket om.

"Gräns" handlar om utanförskap och det smärtsamma i att inte tillhöra normen. Filmen handlar också om den stora lyckan i att förstå vem man är. Ett till filmen nytillagt polisspår tillför puls till storyn men flyter lite ovanpå grundhistorien. I övrigt är allt mycket välgjort, från den rika ljudbilden i alla skogsscener till den snygga masken, till en fantastisk sexscen som inte liknar något annat.

Eva Melander spelar sin Tina på ett skickligt och trovärdigt sätt och scenerna där hon verkligen får komma loss och testa sitt nya jag är så lyckoladdade att man sitter och småler med tårar i ögonen. Även Eero Milonoff, vars Vore har en helt annan, mycket mer skamlös och oroväckande utstrålning, måste prisas. Tillsammans bildar de en strålande duo.

ANNONS
TT

Fakta: Gräns

Genre: Fantasydrama

Premiär: 31 augusti 2018

I rollerna: Eva Melander, Eero Milonoff, Sten Ljunggren med flera

Regi: Ali Abbasi

Speltid: 1 timme 48 minuter

Censur: 15 år

Betyg: + + + +

ANNONS